Films & Series

5 series die gebaseerd zijn op boeken

Het is alweer bijna 5 (!) jaar geleden dat er een einde kwam aan de avonturen van onze favoriete Upper East Siders. Hoe we het de afgelopen jaren volgehouden hebben zonder yoghurt op de trappen van het MET, extravagante brunches, seksschandalen en geheime plannen van Blair is ons een raadsel… Als echte die hard fan wist je natuurlijk allang dat Gossip Girl gebaseerd is op de gelijknamige boekenreeks. Maar wist je dat ook al van deze series…?

The Vampire Diaries
De vampierenhype werd pas écht compleet met de komst van The Vampire Diaries (Ian Somerhalder!) in 2009. In de serie volgen we Elena Gilbert die haar leven weer probeert op te pakken na het tragische ongeluk van haar ouders. De serie speelt zich af in Mystic Falls: een bijzondere plek met geheimzinnige bewoners…

De boeken verschenen voor het eerst in 1991 en zijn een kleine tien jaar later opnieuw uitgebracht. In totaal zijn er zo’n 13 boeken verschenen en zijn er ook nog een aantal dagboeken van Stefan Salvatore gepubliceerd. De serie is gebaseerd op de boeken, maar wel losjes. Zo zijn de personages, de verhaallijnen en de karakters compleet anders. Kun jij je Elena voorstellen me spierwit haar?!

Toch zijn de boeken zeker een aanrader wanneer je gek bent op verhalen vol mysterie, liefde en vampieren.

Watch on YouTube

Pretty Little Liars
De serie was één groot succes en elke aflevering was nóg spannender dan de aflevering ervoor. Stiekem zijn we nog steeds een beetje in shock nu we ein-de-lijk de ware identiteit van ‘A’ weten. Maar we zijn ook verdrietig omdat de serie is afgelopen…

Kun jij geen genoeg krijgen van deze spannende serie? Dan moet je écht de Pretty Little Liars boeken van Sara Shepard lezen. De gelijknamige serie uit 2010 is namelijk gebaseerd op de boeken van Sara. Over het algemeen is de verhaallijn en de tone of voice hetzelfde. Wanneer je de serie gezien hebt voelen de karakters vertrouwd en duik je direct in het verhaal. 

In totaal zijn er 16 delen verschenen in de populaire reeks en ze zijn stuk voor stuk verslavend. Je moét gewoon doorlezen! De personages en gebeurtenissen zijn niet identiek aan de serie, dus de boeken blijven tot het laatste moment spannend. Een absolute must read dus.

Watch on YouTube

Shadowhunters
Na een niet zo succesvolle film met Lily Collins is het nu tijd voor een herkansing op Netflix. In de serie volgen we een groep Schaduwjagers, een ras van half-engel, half-mens, die vechten tegen demonen. Oh boy…

Het succes was te verwachten; de boekenreeks is namelijk al een grote hit. De serie is duidelijk gebaseerd op de reeks en neemt alle belangrijke elementen en personages over. Toch laat de serie nog ruimte over voor eigen invulling en is elke aflevering spannend. Ook wanneer je de boeken al gelezen hebt. 

Er zijn zes verschillende boeken uitgegeven gebaseerd op De Kronieken van de Onderwereld. Daarnaast zijn er ook nog meerdere boeken verschenen over de karakters van Magnus Bane en Tessa Cray. Genoeg leesvoer dus. 

Watch on YouTube

13 Reasons Why
De één vond deze serie geweldig, de ander vond het vrij heftig. Op de redactie waren we hooked vanaf de eerste minuut. De serie is geen standaard serie en laat zelfmoord, pesten en verkrachting zien. De serie is zo’n groot succes dankzij Selena Gomez. Zij was zó onder de indruk van het verhaal dat ze vond dat er een serie van gemaakt moest worden. Great thinking Selena!

Het is zo’n tien jaar geleden dat het boek verscheen en daarom is de serie gebaseerd op het boek en geen kopie. De verhaallijn is wel hetzelfde gebleven: Na de dood van Hannah Baker krijgt Clay 13 tapes met hierop 13 redenen waarom Hannah zelfmoord heeft gepleegd.

Het grote verschil tussen de serie en het boek (zonder spoilers) is dat het boek zich slechts in één nacht afspeelt en de band tussen Hannah en Clay in de serie veel sterker is. Toch is het boek zeker de moeite waard om te lezen.

Watch on YouTube

The 100
Deze serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kans Morgan en was voor het eerst te zien in 2014. Het verhaal speelt zich af 97 jaar na een nucleaire oorlog. De enige overlevenden bevinden zich op en ruimtestation boven de aarde. Nadat hun voorraden opraken sturen ze 100 jongeren naar de aarde om de boel te verkennen.

Of je de serie nu wel of niet gezien hebt, het boek is écht een aanrader door zijn unieke schrijfstijl. In het boek volgen we vier karakters met verschillende verhaallijnen. Zo zie je dus het verhaal vanaf meerdere perspectieven. Super leuk om te lezen.

Watch on YouTube

Beeld: Brunopress