Food

Zoetekauwen opgelet! 8 signalen dat je te veel suiker eet

Jij bent zo’n zoet meisje: letterlijk en figuurlijk. Je bent hartstikke sweet en daarnaast ben jij ook niet vies van een portie zoet eten. Jij weet de snoeptrommel altijd te vinden en het liefst strooi je overal nog een flinke laag suiker bovenop. Als jij jezelf geen zoetekauw meer noemt, dan weten wij het ook niet meer. Hoe lekker het ook is, teveel suiker is niet bepaald goed voor je. Als jij jezelf herkent in dit artikel, moet je misschien toch maar eens een stapje terug doen. 

1. Weinig energie
Huh, maar Redbull geeft je toch juist vleugels? Dat zou je denken, maar dat is maar tijdelijk. Door een suikerbom krijg je ineens overdreven veel energie, maar dat daalt al snel naar beneden. Na deze piek voel je je lamlendiger dan ooit. Je humeur wordt er niet beter op van al die suiker. 

2. Veel behoefte aan zoetigheid
Suiker heeft effecten die lijken op die van drugs. Als je niet vies bent van een flink snoepen, merk je dat je op een gegeven moment niet meer zonder kunt. Suiker is namelijk erg verslavend. Als je eenmaal gewend bent aan zoetigheid, dan kun je niet meer zonder. 

3. Regelmatig een griepje
Ben je regelmatig grieperig? Dan kan dat ook een teken zijn dat je weerstand wordt verlaagd door suiker. Het eten van teveel suiker kan namelijk je immuunsysteem verzwakken, waardoor je snel een griepje te pakken hebt. 

suikerverslaafd4. Aankomen
Al het suiker dat je lichaam teveel binnenkrijgt, wordt opgeslagen als vet. Je alvleesklier is niet in staat om genoeg insuline aan te maken om veel suiker te verteren, dus wordt het als vet opgeslagen. Mocht je nu in paniek raken omdat in fruit ook suiker zit… Nergens voor nodig, want deze suikers zijn een stuk gezonder dan suiker in snoep. 

5. Slecht gebit
Stiekem weet je wel dat snoepen niet goed is voor je gebit. De bacteriën in tandplak zetten namelijk suiker om in zuur. Als er te veel zuur in je mond komt, kunnen er gaatjes ontstaan. Die gaatjes hebben dus vooral te maken met je voeding en niet zo zeer met het poetsen. 

6. Onzuivere huid
Sommige mensen zijn gevoelig voor het krijgen van een piek in in de insuline als je te veel suiker binnenkrijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je ineens last hebt van puistjes. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die veel suiker binnenkregen, meer last hadden van acne. Dus dames, voor een stralende huid moeten we echt van die snoeptrommel afblijven. 

7. Niets is meer zoet genoeg voor jou
Je raakt gewend aan al die zoetigheid. Harstikke lekker natuurlijk, maar als je veel suiker eet, wil je het alleen maar zoeter. Zo eet je alleen maar meer, meer en meer suiker. Een klontje in de koffie, thee, of gewoon een boterham met suiker… 

8. Je zit nooit vol
Je blijft maar eten van die zoetigheid en dat is te verklaren. Suiker bevat geen stoffen die ervoor zorgen dat je een voldaan gevoel krijgt. Daarnaast geeft suiker geen signaal af naar je hersenen dat je genoeg hebt gegeten en daardoor blijf je maar snaaien. 

Beeld: iStock | Bron: tandarts.nl, herhealth.nl, gezonderleven.com, self.com