Lifestyle

Taalnazi’s opgelet: 4 taalfouten die nu wél geaccepteerd worden

Ben je iemand die steevast overnieuw in plaats van opnieuw zegt? Of behoor je juist tot de categorie mensen die hier ontzettende jeuk van krijgt? Vooral als je tot het laatste groepje behoort is het even schrikken, want Girlscene weet welke vijf taalfouten iedereen nu gewoon mag maken.

Het is namelijk niet meer not done om overnieuw te zeggen, want dat is inmiddels net zo geaccepteerd als opnieuw! Sinds 2005 staat dit al in het Groene Boekje en zo zijn er nog vier andere taalfouten die helemaal niet meer fout zijn.

1. Frikandel
Eigenlijk is het frikadel, maar hé… zoveel mensen zeggen en schrijven het fout dat het allang een geaccepteerd woord is. Sinds 2005 (!) al.

2. Datums
Als je het meervoud van datum wil zeggen zei je vroeger data, maar omdat het ook ‘gegevens’ betekent is het inmiddels oké om datums te zeggen. Voor taalliefhebbers waarschijnlijk een onmogelijke gedachte, dus spreek vooral data uit als jij je daar prettiger bij voelt. Of juist niet.

3. Uitprinten
Vraag maar aan je ouders: uitprinten is een heel gek woord. Hier voeg je namelijk de twee woorden ‘printen’ en ‘uitdraaien’ samen. Grote kans dat jij ook gewoon uitprinten zegt, want dat is inmiddels hartstikke geaccepteerd.

4. Mond-op-mondreclame
Mond-op-mondreclame klinkt misschien heel raar en dat is het ook. Mond-op-mond geef je namelijk bij EHBO, wat hier eigenlijk bedoeld wordt is mond-tot-mondreclame. Mond tot mond is héél iets anders, maar waarschijnlijk zijn er zoveel mensen die de twee niet uit elkaar kunnen halen dat dit inmiddels ook bij de Nederlandse taal hoort.

Bron: Schrijvenonline.org | Beeld: iStock