Lifestyle

Brandende vraag: word je schoner in bad of onder de douche?

De een ligt uren in bad, terwijl de ander niet zonder die frisse stralen onder de douche kan. Misschien ben je zo vaak in de badkamer te vinden, omdat je het zo ontspannend of verfrissend vindt. Toch is de hoofdreden van al die waterpret dat we schoon willen zijn. Daarom vragen wij ons af waar je dan schoner van wordt. Door onder die heerlijke massagestralen te staan of toch door met je blote billen in een bad te liggen? Wij zoeken het voor je uit. 

Wanneer word je schoner dan schoon: in bad of toch de douche? Volgens Ronald Houwing, dermatoloog bij het Deventer Ziekenhuis, word je op het eerste oog schoner als je in bad ligt. “Als je in bad ligt, zal de huid op alle plaatsen verweken, dus ook waar het water van de douche alleen kort langs stroomt.”

Waarschijnlijk word je dus schoner in bad, maar volgens Ronald Houwing is dat niet altijd het beste. Je huid heeft van nature een beschermlaag. Als je lang baddert of onder de douche staat, verliest je huid deze laag. Dat heeft als gevolg dat je huid droger en kwetsbaarder wordt. Je huid wordt dan juist sneller vies en raakt eerder besmet met bacteriën en schimmels. Ronald Houwing raadt dan toch aan om te douchen en vooral niet teveel zeep te gebruiken. 

badJe wordt het schoonst van badderen, maar toch is douchen beter voor je huid. Snap jij het nog? Nu gaan we kijken wat beter is voor het milieu. Die goddelijke badkuip of toch die stralen die op je huid branden? Waarschijnlijk ben jij er heilig van overtuigd dat een douche veel milieuvriendelijker is, maar roep dat niet te hard van de daken. Unilever heeft hier onderzoek naar gedaan. Bij honderd Britse gezinnen werden speciale sensoren geplaatst op douches. Alles werd bijgehouden: hoe lang er werd gedoucht en hoe warm het water was. De conclusie is dat douchen helemaal niet zo wereldverbeterend is ten opzichte van een lekker bad nemen. Een gemiddelde douchebeurt duurt acht minuten en kost 62 liter water. Als je ook nog eens extra harde stralen gebruikt, zoals bijvoorbeeld die heerlijke massagestralen, verbruik je zelfs twee keer zoveel water en energie. Wow, en als je dan bedenkt dat je in bad dan nog ‘maar’ tachtig liter water verbruikt, is dat helemaal niet zo’n uitschieter. Zo, weten we dat ook weer. 

Als we dan een conclusie trekken wat alles bij elkaar het beste is, komen we toch uit op de oude, vertrouwde douchestralen. Daar zit wel een grote maar aan. Je moet dan niet teveel zeep gebruiken én niet de harde stralen gebruiken én niet meer dan acht minuten douchen. Gaat dat lukken denk je?

Als klap op de vuurpijl hebben wij dan nog een aantal tips, zodat jij zo zuinig mogelijk doucht. 

1. Neem een gewone, degelijke douche
Geen massagestralen of regendouche meer voor jou.

2. Douchetimer
Hang een douchetimer in je douchekabine. De tijd tikt als een tijdbom en waag het niet om langer onder de douche te staan. Bestel de douchetimer hier

3. Draai de kraan tussendoor dicht
Draai de kraan dicht als jij je haar inmasseert met shampoo. Doe dit ook voor de conditioner en douchegel. Nooit meer onnodig water verspillen. Deze tip maakt een wereld van verschil. 

Beeld: iStock | Bron: essent.nl, nos.nl, womenshealthmag.nl, quest.nl

Must reads 👀