Food

Ahá! Dit is dus de reden waarom jij niet tegen pittig eten kunt

Ben jij de persoon die een bord vol hete pepers naar binnen kan werken en geen vin verroert? Of herken jij je meer in de persoon die na een korreltje van een peper al in vuur en vlam staat? Het lijkt net of je regelrecht uit de sauna komt en het branderige gevoel achtervolgt jou nog de hele dag. Je moeder zegt dat je je niet zo moet aanstellen, maar is dat wel zo? Nou, zeg maar tegen die moeder van jou dat ze het mis heeft en dat jij hier helemaal niets aan kunt doen. 

Bill Phillips heeft het tot in de puntjes voor ons uitgezocht. Hij is professor bij het Culinary Institute of America en zegt dat dat branderige gevoel helemaal geen echte pijn is. Volgens Phillips zit het allemaal tussen onze oren, want dat gevoel is alleen een trucje van ons lichaam. Pittig eten kan helemaal geen schade brengen aan je lichaam, dus dat fabeltje kunnen we al de wereld uit helpen. 

Maar wat zorgt er dan voor dat we dat saunagevoel krijgen? Tja, dat zijn chemische moleculen in hete pepers die dat gevoel veroorzaken. Capsaïcine is zo’n molecuul en deze werkt op pijnreceptoren op je tong. Deze kunnen in actie komen en dan voel je het branden. Dat je in fik staat, is dus grote onzin, maar om te zeggen dat je je aanstelt, is ook niet waar. 

Dit probleem is prima op te lossen, want het enige wat we moeten doen, is gewoon meer spicy eten. We moeten het ‘leren’ eten en daarom moeten we wat vaker kokkerellen met hete pepers. Mensen uit India en Mexico eten dit al van kleins af aan, dus dat verklaart een hoop. 

food spicyOefening baart kunst, dus kom maar op met die pepers. Toch is de kans nog best groot dat je dat branderig gevoel nog niet helemaal aankunt. Dan is Girlscene daar als reddende engel, want wij hebben zoals gewoonlijk een aantal tips om dat vreselijke gevoel tegen te gaan. 

1. Zuivel is dé oplossing
Melk, yoghurt, ijs en boter. Haal alles voor de dag, want dit gaat je helpen. Dat branderig gevoel wordt veroorzaakt door capsaïcine. Zuivelproducten bevatten eiwitten en dat helpt om dat stofje af te breken. Kijk, dat moeten we hebben, dus schenk maar vast een glas melk in. 

2. Suiker
Suiker breekt de capsaïcine niet af, maar zorgt ervoor dat je zintuigen worden afgeleid. Bedek je tong met een laagje suiker en spuug het daarna weer uit. Zuivelproducten werken iets beter, maar als je dat niet bij de hand hebt, is dit zeker een goed alternatief. 

3. Brood
Brood neutraliseert de smaakpapillen en hierdoor neemt het branderig gevoel af. Als jij pepertjes gaat eten, heb jij voortaan brood naast je liggen. Het ligt vooral aan het zetmeel dat in brood zit, dus je kunt ook rijst of aardappelen eten. 

4. Zuur
Ook zuur helpt om het effect van capsaïne te neutraliseren. Haal citroen, limoen, sinaasappel of ananas in huis en jij weet de ‘brand’ voortaan te blussen. 

5. Pure chocolade
Een chocoladereep naast je bord leggen, is vervelend zeg ;-). Het vet in chocolade verwijdert de capsaïcine en dat is precies wat er moet gebeuren. 

Beeld: iStock | Bron: thrillist.com, libelle.nl, womenshealthmag.nl, beginspiration.nl

Must reads 👀