Lifestyle

How to handle: awkward familiesituaties tijdens de feestdagen

Elk jaar is het weer vaste prik dat jullie met de hele familie bij elkaar komen tijdens de feestdagen. Heel gezellig, maar vaak ook geforceerd gezellig. Er zijn altijd wel een paar awkward momenten waardoor je al een week van tevoren tegen dit etentje opziet. Die achternicht die totaal anders is dan jij bent en per se de hele avond naast je moet zitten of die oom die elk jaar vraagt waar jouw prins op het witte paard blijft. Wij hebben zeven tips voor je op een rijtje gezet zodat jij zonder stress deze ongemakkelijke avond overleeft. 

1. Verwacht niet te veel
In iedere kerstreclame op tv zie je dé perfecte familie aan een prachtige tafel met heerlijk eten en iedereen heeft het naar zijn zin. Helaas geeft dit valse hoop, want geen enkel kerstdiner is zo perfect. Verwacht er niet te veel van, dan valt het altijd mee.

2. Denk na over wat je zegt
Helaas heb je alleen controle over jezelf en niet over je familieleden. Op wat jouw familieleden zeggen, vinden of doen heb jij geen grip. Het enige wat je kunt doen is zelf nadenken over wat je wel en niet zegt. Na al die jaren kun je best goed aanvoelen hoe jouw familie op bepaalde dingen reageert. Weet je dat politieke gesprekken altijd helemaal uit de hand lopen? Begin dan over niets wat daar ook maar een klein beetje mee te maken heeft.

3. Blijf altijd aardig
“Wanneer neem jij nou eens iemand mee?” kan hard aankomen als jij een maand geleden hebt gebroken met je ex. Hoe graag je ook een chagrijnige snauw wil geven, doe het niet! Denk aan hoe de sfeer erna zal zijn. Blijf daarom altijd aardig, ook al is het lastig…

4. Neem alles met een korrel zout
De plagerige oom die steeds maar hetzelfde flauwe grapje blijft maken bedoelt het echt niet persoonlijk. Na de achtste keer wil je misschien het liefst je bord zijn kant op smijten, maar daar schiet je niets mee op. Hij vindt dit etentje waarschijnlijk net zo ongemakkelijk als jij en maakt daarom zulke flauwe grappen. Lach erom en tel tot tien.

5. Neem iemand mee
Het is fijn om iemand mee te hebben die jou door de avond heen sleept. Kies voor iemand die goed in de familie ligt zoals jouw vriendje of beste vriendin. Vraag dit op tijd, iedereen heeft het druk tijdens de feestdagen. Als je erg tegen het familiediner opziet is het prettig om iemand mee te hebben die gezellig naast je komt zitten en over alle ongemakkelijke onderwerpen heen praat.

6. Neem even pauze
Als je merkt dat jij je geduld aan het verliezen bent neem dan even een pauze. Ga naar de wc of even buiten ‘een frisse neus halen’ (lees: de ongemakkelijkheid ontvluchten). Daarna heb je weer genoeg energie om naar die saaie of awkward verhalen te luisteren.

7. Geniet ervan
Hoe frustrerend en irritant je familie ook is: je houdt van ze. Waarschijnlijk zitten jullie pas over een jaar weer met zijn allen rond de tafel dus geniet er nu van. Op alle kleine irritatiemomentjes na is het eigenlijk hartstikke gezellig…

Bron: theglitterguide.com | Beeld: iStock