Health

Stinkende ochtend adem? Dit kan de oorzaak zijn

ochtend-adem

Wij weten niet hoe het met jullie zit, maar wij worden regelmatig wakker met het gevoel alsof er een vogeltje in onze mond is overleden. Yak! Als je alleen wakker wordt, is het niet zo erg dat je een stinkende ochtend adem hebt, maar als je net met je crush in bed ligt, is dat vervelender. Waarom stinkt jouw ochtend adem en doe je eraan?

Ochtend adem

Vaak worden we wakker met een smerige smaak in onze mond en een stinkende adem waar je ‘U’ tegen zegt. Als je alleen in bed ligt en de komende uren tegen niemand hoeft te praten is dit probleem nog te overzien. Als je wakker wordt bij je nieuwe lover is dit niet fijn en wil je per direct een fles mondwater adten, wat een gênante situatie!

De oorzaak

Tijdens het slapen staan de speekselklieren op non-actief. Het speeksel heeft een reinigende werking: het houdt de adem fris en het tandvlees gezond. Omdat er ’s nachts niet veel speeksel geproduceerd wordt kunnen bacteriën zich nestelen in het mondweefsel en een slechte adem veroorzaken. Het zijn namelijk de afvalstoffen van deze bacteriën die de stank veroorzaken, deze afvalstoffen noem je vluchtige zwavelverbindingen.

Dus hoe minder speeksel in de mond, hoe meer stank. Met je mond open slapen draagt bij aan een slechte adem omdat dit de mond uitdroogt. Als de adem ineens veel meer stinkt dan normaal is dit een teken van gezondheidsproblemen. Ga naar een huisarts als het opvallend wordt en blijft aanhouden.

Hoe kom je van een stinkende ochtend adem af?

Over tot de orde van de dag: hoe komen we van hiervan af? Poets ’s avonds en ’s ochtends goed je tanden. De bacteriën komen op de voedselresten af die nog tussen de tanden zitten. Aangezien deze bacteriën de kleine boosdoenertjes zijn moeten we ze op afstand houden. Door je mond te spoelen met water verminder je meteen de slechte adem. Ga snel even naar de wc en kruip daarna weer fris bij je nieuwe liefde in bed…

Om een slechte adem te voorkomen spoel je de avond van tevoren met een oxygene mondspoeling. Dit bevat zuurstof en zink en daar houden bacteriën niet van. Daarnaast stimuleert het ook de speekselproductie.

Roken, eten en alcohol drinken voor het slapen gaan zijn ook uit den boze. Roken en alcohol zetten de speekselklieren even ‘op pauze’ waardoor je mond uitdroogt en bacteriën hun gang gaan. Achter gebleven suikers en eiwitten lokken bacteriën, dus deze kun je ook beter vermijden.