Lifestyle

7 redenen waarom je meer zou moeten wandelen

Spits allemaal je oren, want de oplossing om je fitter en fijner te voelen is dichterbij dan je denkt. Zet dat abonnement voor de sportschool gerust uit je hoofd, want elke dag een half uurtje de benenwagen nemen, is goed voor alles in je lichaam. Dat klinkt aantrekkelijk toch? Daarom hebben wij even alle feiten voor je op een rij gezet wat een dagelijkse wandeling met je doet. 

1. Je kunt beter veel wandelen dan kort en intensief bewegen
Vaak heb je geen zin om naar de sportschool te gaan en dan ga je toch even snel, want ja, beter kort dan niet. Natuurlijk is het altijd beter om even te sporten in plaats van lui op de bank te liggen, maar uit onderzoek blijkt dat het nóg beter is om een langere tijd rustig te wandelen. Ze hebben het hier wel over vijf uur wandelen, dus dat is ook echt aan de lange kant. Als je een baan hebt waar je de hele tijd loopt, ben je dus hartstikke gezond bezig en kun je dat kleine bezoekje aan de sportschool gewoon overslaan. 

2. Als je overtollige pondjes eraf wil hebben is wandelen perfect
Met een half uur flink de pas erin houden, verbrand je ongeveer 240 calorieën. Als je dit elke dag doet verbrand je dus flink wat. Het zijn geen mega getallen, maar alle beetjes helpen. Als je jaarlijks ongeveer zes kilo kan afvallen door elke dag een stukje te lopen, is dat zeker de moeite waard. 

3. Je bent opgewekter en je geheugen werkt beter
Als je lichamelijk actief blijft, blijven je hersenen ook actief. Klinkt logisch, maar het is echt zo. Je vermindert de kans op Alzheimer met 20% tot 50%. Daarnaast ben je ook veel vrolijker en functioneert je geheugen beter als je veel wandelt. Reden genoeg om wat vaker je wandelschoenen aan te trekken.

waarom je meer zou moeten wandelen4. Je slaapt als een roos
Wandelen heeft nóg meer voordelen, het lijkt niet op te houden. Ook voor je nachtrust is het een wondermiddel. Ook al wandel je in de vroege ochtend, je valt ‘s avonds sneller in slaap en daarnaast slaap je dieper. Het helpt om volledig te ontspannen en de stress te vergeten. 

5. Het stimuleert creativiteit
Als je het even niet meer weet met je werkstuk of project, loop dan even een blokje om. Uit onderzoek blijkt dat tijdens en na een wandeling je creativiteit een stuk hoger is. Loop je vast? Laat alles liggen waar je mee bezig bent en loop even naar buiten. Dat is precies wat jij moet doen. 

6. Het maakt je sterk
Wandelen is goed voor je spieren en als je deze elke dag gebruikt door een stuk te wandelen, train je je spieren. Daarnaast bouw je een conditie op en dat houdt je gewrichten soepel. 

7. Het is goed voor alles in je lichaam
Longen, spijsvertering, hart en bloedvaten. Waarschijnlijk val je van de ene verbazing in de ander, want ook hiervoor is wandelen erg goed. Het verlaagt de bloeddruk, je longen worden groter en je spijsvertering wordt gestimuleerd. Dat zo’n simpele bezigheid zo goed voor je kan zijn. Wie had dat durven dromen? 

Beeld: iStock | Bron: route.nl, wandelvrouw.nl, gidsingezondheid.nl, gezondheidsnet.nl