Lifestyle

Eindelijk achttien: deze dingen mag jij nu echt doen

Je bent de zeventien gepasseerd en vanaf nu schreeuw je van de daken dat je achttien bent. Yes, je hoort bij de club en vanaf nu ben je echt volwassen. Hoe fijn is dat? Nooit meer gedoe met uitgaan als je een club binnen wilt, want je bent voortaan gewoon oud genoeg. Hell yeah, wat een opluchting. Jij bent eindelijk achttien en dit gaat er door je heen. 

1. Eindelijk zelf een flesje wijn halen in de supermarkt
Stiekem vroeg je weleens of je moeder iets mee wilde nemen uit de supermarkt, maar vanaf nu mag je zelf een lekker wijntje uitzoeken. Trotser dan ooit laat jij jouw identiteitskaart zien bij de kassa, want iedereen mag zien dat jij achttien bent.

2. Je mag mee met je vriendinnen naar de club
Die ene leuke club mag je pas naar binnen als je achttien jaar bent, dus jij hebt al die tijd thuis op de bank gezeten. Jij was de pineut dat je als laatste achttien werd, dus je kon je al die tijd niet mee. Gelukkig heb je nu deze prachtige leeftijd bereikt en je gaat al die gemiste avonden zeker nog inhalen.  

3. In je eentje achter het stuur kruipen
Een poosje heb jij autogereden met je moeder naast je aan het stuur. Stiekem was het best fijn, maar vanaf nu mag je alleen autorijden. De radio zet je lekker hard en je zingt luidkeels mee. Niemand die er wat van zegt, heerlijk.

4. Je bent niet meer de jonkie
Oké, je bent nog steeds een jong hert, maar als je achttien bent dan klinkt dat gewoon beter dan zeventien. Iedereen om je heen is al achttien (dit is gewoon vaak het geval) en vanaf nu hoor je er écht bij. 

eindelijk achttien5. Stufi it is
Als je een Mbo-opleiding volgt dan krijg je vanaf nu gewoon studiefinanciering. Geld is natuurlijk altijd welkom, dus daar zeg jij geen ‘nee’ tegen. Wat is het toch heerlijk om achttien te zijn. Studiefinanciering kun je pas aanvragen als je een DigiD hebt aangevraagd. D is je persoonlijke inlog op de website van de Overheid. Klik hier om deze aan te vragen. 

6. Je mag gratis reizen door Nederland
Als je een Mbo-opleiding volgt krijg je niet alleen wat meer geld op je rekening gestort, maar je mag vanaf nu ook gratis reizen met het openbaar vervoer. Lucky you, want ook op dagen dat je even niet naar school hoeft, pak jij lekker de trein om Nederland te ontdekken. 

7. Je mag je laten horen tijdens de verkiezingen
Vanaf nu krijg jij een stempas in de brievenbus, want je mag stemmen tijdens de verkiezingen. Eerder gingen je ouders en de oudere broer al naar de stembus en nu mag jij gezellig mee. Hoe tof is dat? 

8. Je mag volwassen beslissingen nemen
Naast het stemmen zijn er nog een hoop andere dingen waarover jij mag beslissen. Je bent oud genoeg om zelf over dingen na te denken, zonder meteen naar je ouders te hollen. Zo krijg je vanaf nu een brief in de bus met de vraag of jij donor wil worden. Echt iets waar je goed over na moet denken, maar hé, je bent achttien, dus dat komt wel goed. 

9. Je geeft een knalfuif omdat je achttien bent
Je hebt er lang op moeten wachten, maar omdat het nu eindelijk zover is, moet dat natuurlijk wel groots gevierd worden. Je mag zelf de drankjes halen en je nodigt iedereen uit die je kent om te vieren dat jij volwassen bent geworden. Het dak gaat er sowieso af, en dat is het allemaal waard. 

Beeld: iStock | Bron: studenten-zorgverzekeringen.nl, rijksoverheid.nl