Lifestyle

9 (budget) tips voor een onvergetelijk huisfeest

Zo af en toe is het tijd voor een feestje. Niets is leuker wanneer het dak van je eigen huis eraf gaat, toch? Bij veel studentenhuizen is het vaste prik om één keer per jaar een knalfuif te organiseren. Dat is natuurlijk niet in een handomdraai geregeld, dus dat vergt enige voorbereiding. Daarnaast wil je natuurlijk zoveel mogelijk op de centjes letten, want je bent en blijft een student. Student of niet, jij wil een feestje organiseren en zó pak je dit aan. 

1. Bier, wijn of fris
Ga het niet moeilijker maken dan nodig is. Ook niet op het gebied van drankjes. Kies de goedkoopste opties en dat zijn bier, wijn en fris. Er zit altijd wel iets bij wat in de smaak valt. Het is nergens voor nodig om mixdrank en andere gekke dingen in huis te halen. Hetzelfde geldt voor chips. Haal paprika en naturel en dan zijn je gasten al tevreden. Het gaat natuurlijk om de sfeer en niet om de kwaliteit van het eten. 

2. Kies het juiste thema
Een huisfeest zonder thema bestaat natuurlijk niet, dus daar moet goed over nagedacht worden. Je wil natuurlijk dat iedereen naar je feestje komt en dat ze ook nog eens verkleed komen. Maak je thema niet te lastig en zorg dat het breed is. Iedereen moet lekker los kunnen gaan met verkleedkleding en accessoires.

3. Budget winkels
Ga boodschappen doen bij goedkope winkels. Versieringen bij Action, Wibra en Big Bazar en eten en drinken scoor je bij Aldi en Lidl. In Duitsland is de drank een stuk goedkoper dan in Nederland. Als het dus de moeite waard is om een ritje naar Duitsland te maken, is dat zeker een aanrader. 

huisfeest organiseren4. Regel zelf muziek
Een dj is nergens voor nodig, want of hij nu Gass uit zijn speakers knalt, of jij laat het een USB-stick het werk doen, daar merkt niemand iets van. Scheelt weer geld en dat is precies de bedoeling. 

5. Vraag entree
Een huisfeest hoeft natuurlijk niet gratis te zijn. Een avondje in de kroeg kost ook geld, dus als jij een feestje geeft en anderen worden de hele avond voorzien van de nodige versnaperingen, mogen ze daar best een bedrag voor neerleggen. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel mensen er in totaal komen en hoe uitgebreid je het aanpakt, maar als je tussen een bedrag van vijf en tien euro zit, zit je vaak goed. 

6. Breng de buurt op de hoogte
Stop bij de buren een briefje in de brievenbus dat je een feestje houdt en dat je het rustig zal houden. Dit is altijd netjes om te doen en dat wordt alleen maar gewaardeerd. 

7. Vuilniszakken
Ga je echt een knallend feest tegemoet? Dan is het slim om de boel met vuilniszakken af te plakken. Denk aan de muren, eventuele meubels en dingen die absoluut niet vies mogen worden. Vuilniszakken zijn goedkoop en de perfecte oplossing. De volgende dag hoef je alleen maar de vuilniszakken weg te gooien en de boel ziet er al een stuk beter uit. Het ziet er misschien een beetje ongezellig uit, maar op deze vuilniszakken kun je natuurlijk ook versiering plakken. Als je een feestje houdt voor een select groepje is dit nergens voor nodig, maar ga je echt richting de honderd mensen, dan is dit zeker slim om te doen.

8. Attribuut
Hoe leuk is als er op jouw feest iets aanwezig is, wat je op andere feesten nog nooit hebt gezien? Denk aan een popcornmachine, photobooth of een levende kerstman (een huisgenoot die verkleed is). Hierdoor praten mensen nog lang over jouw huisfeest en komen ze volgend jaar zeker terug. Het is ook leuk om wegwerpcameraatjes op verschillende plekken neer te leggen, zodat iedereen tussendoor de leukste momenten vast kan leggen. Over een paar jaar geniet jij nog van de foto’s die hier uit komen rollen. 

9. Taakverdeling
Als je met je studentenhuis een feest geeft, is het wel zo handig om de taken te verdelen. Iemand maakt een Facebookevenement aan en houdt deze bij, iemand maakt de versiering, iemand is van de financiële zaken en iemand regelt kleding. Als iedereen aan zich aan zijn taak houdt, is het zo gepiept. Spreek de volgende dag een tijd af om de boel weer op te ruimen en dan heb je een geweldig feest gehad om op terug te kijken. 

Beeld: iStock