Lifestyle

Uitstelgedrag: dankzij deze 9 tips ga je meteen aan de slag

Je huiswerk maak je morgen wel, die toets leer je volgende week en je kamer ruim je op wanneer je tijd hebt. Dit is een typische vorm van uitstelgedrag en voor velen herkenbaar. Zo ziet het leven van een gemiddelde scholier en student eruit en negen van de tien keer gaat dat prima. Toch heb je dan die ene keer dat het in de soep loopt en dat is natuurlijk niet bedoeling. Girlscene weet precies hoe je dit moet aanpakken. 

Uitstelgedrag staat eigenlijk gelijk aan gebrek aan overzicht. Je moet zo ontzettend veel doen en je bent het overzicht volledig kwijt. Je motivatie zakt daardoor in je schoenen en het lijkt je beter om het maar een andere keer te doen, want eigenlijk ben je gewoon hartstikke moe. Hier moet iets aan gedaan worden en daarom hebben wij voor jou de beste tips.

1. Gun jezelf een relaxmoment
Als je weer zo’n moment hebt dat je écht geen zin hebt om iets te doen, dan is het beter om dat gewoon te accepteren. Je bent toch niet productief, dus kun je je er beter bij neerleggen. Ga lekker een dagje niks doen, maar dan moet je morgen wel echt je handen uit de mouwen steken. 

2. Doe kleine dingen
Als je uitstelgedrag weer naar boven komt, ga dan kleine klusjes doen. In plaats het hele biologieboek uit je hoofd leren, kun je ook filmpjes kijken die de lesstof uitleggen. Dat kost een stuk minder energie en toch ben je goed bezig. 

uitstelgedrag studeren tips3. Geef jezelf een deadline
Een deadline werkt vaak goed, dat weet je waarschijnlijk ook wel. Een stok achter de deur zorgt ervoor dat jij je werk keurig op tijd inlevert. Zet zwart op wit dat jij aan het eind van de dag je huiswerk af hebt en je gaat zien dat het echt werkt.

4. Werk met een planning
Nu wordt het echt tijd dat je een planning maakt. Je hebt het al zo lang uitgesteld, maar daar komt nu verandering in. Maak een realistische planning, waar je je echt aan kunt houden. Je moet door de bomen nog wel het bos kunnen zien natuurlijk. 

5. Stop met denken
Stop met denken, start met doen. Je hebt er natuurlijk helemaal niets aan om maar te piekeren over wat je nog allemaal moet doen. In die tijd had je al van alles kunnen doen. Ga niet bij de pakken neerzitten en onderneem actie. 

6. Vertel het aan anderen
Zeg tegen je moeder dat je moet leren voor die ene toets. Op deze manier heb je zelf meer motivatie om het ook echt waar te maken. Daarnaast zal je moeder er ook nog achteraan zitten of je wel echt aan het leren bent en niet stiekem op Facebook zit. 

7. Beloon jezelf
Loon naar werken, dus dan weet je het wel. Als jij je taakjes netjes uitgevoerd hebt, dan mag dat gevierd worden. Je hebt iets om naartoe te werken en dat is natuurlijk ontzettend motiverend. 

8. Weg met afleiding
Geen Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp en allerlei andere verleidelijke dingen. We weten allemaal dat alles interessanter is dan je wiskundeboek, dus dan moeten er maatregelen genomen worden. Even alles uitzetten en wegleggen, is de beste optie. Jij moet honderd procent gefocust zijn op de belangrijke dingen. 

9. Begin met de lastigste taak
Je kunt het maar achter de rug hebben, dus daarom is het veel slimmer om het vervelendste te beginnen. Als je dat eenmaal gehad hebt, heb je alleen nog maar goede vooruitzichten. Even door de zure appel heen bijten dus. 

Beeld: iStock | Bron: opencircles.nl, sochicken.nl, justbeyou.nl, albertsonnevelt.nl