Lifestyle

Binnenkort een sollicitatiegesprek? Zó word jij aangenomen

Of het voor een stage is, jouw droombaan of gewoon voor een bijbaantje in de supermarkt. Er moet altijd gesolliciteerd worden. Eerst een mail samenstellen en als de werkgever iets in je ziet mag je op gesprek komen. Ontzettend spannend, want je wil maar één ding en dat is die baan bemachtigen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Hoe bereid jij je perfect voor op je sollicitatie? Girlscene geeft tips. 

1. Kleding
Een belangrijk onderdeel van je sollicitatie is kleding. Zonder dat je ook maar iets gezegd hebt, heeft de baas al een oordeel over je. Puur door hoe je eruitziet. Kleed je naar het bedrijf. Ga je in de modewereld werken, dan is het natuurlijk belangrijk dat je iets draagt volgens de laatste trends. Is het een kantoorbaan? Ga dan netjes gekleed. Denk aan een zwarte rok of pantalon met een nette blouse. Let erop dat je rok niet te kort is. Als het net iets boven de knie komt, dan zit je goed. Als je solliciteert als vakkenvuller hoef je je niet zo druk te maken om je kleding. Lees dit artikel voor meer tips over wat je aan moet doen tijdens een sollicitatie. 

2. Verzorging
Een verzorgde uitstraling is altijd belangrijk. Je haren netjes gekamd, in een staart of een knot. In ieder geval niet dat het lijkt alsof je net uit je bed komt. Draag make-up, maar zeker niet te veel. Geen extreem opvallende lippenstift, maar houd het lekker naturel. Je kunt bijvoorbeeld ook transparante nagellak op je nagels doen. Dit geeft een verzorgde uitstraling. 

3. Bedrijfsinformatie
Als je op gesprek mag komen is het ontzettend belangrijk dat je precies weet wat het bedrijf doet. Je moet er iets over kunnen vertellen en waarom jij hier zo goed past. Als je met een mond vol tanden staat is dat een grote afknapper. 

tips sollicitatiegesprek
4. Standaard vragen
Bij de meeste sollicitaties krijg je een aantal standaard vragen voorgeschoteld. Zorg dat je op de volgende vragen je antwoord paraat hebt:
– Waarom pas jij bij dit bedrijf?
– Wat voeg jij toe aan dit bedrijf?
– Wat wil je leren tijdens je stage? 
– Vertel iets over jezelf
– Waarom wil jij hier werken?
– Wat spreekt jou aan bij deze functie?
– Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
– Waarom moeten wij jou aannemen?

5. Neem je diploma en CV mee
Misschien heb je het niet eens nodig, maar zorg wel dat je het bij je hebt. Je wilt natuurlijk als de perfecte sollicitant overkomen, dus dan heb je je diploma en CV ook in je tas zitten. Lees in dit artikel hoe je ervoor zorgt dat jouw CV eruit springt. 

6. Kom op tijd
Te laat komen is echt een domper. Houd wel in je achterhoofd dat je ook niet te vroeg moet komen. Kom vijf minuten van tevoren binnen, dat is perfect. 

7. Glimlach
Als je glimlacht kom je positiever over op je werkgever. Je komt zelfverzekerd en succesvol over en dat moet je hebben. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen eerder geneigd zijn om een praatje te maken met iemand die glimlacht. Eigenlijk ook best logisch. 

8. Goede handdruk
Geef een fatsoenlijke hand als je jezelf voorstelt. Geen slap gedoe, maar leg de werkgever ook niet in de houdgreep. Let er ook op dat je de persoon aankijkt. Als je naar de grond kijkt, terwijl je een hand geeft, is dat niet oké. 

9. Enthousiast
Niet overdrijven natuurlijk, maar je wordt veel sneller aangenomen als je enthousiast overkomt. Je hebt zin om te beginnen en liever vandaag dan morgen. Zo krijgt de werkgever een positieve indruk van je en dat is belangrijk. 

Wil je weten wat je vooral niét moet doen tijdens een sollicitatie? Lees dan dit artikel even door. 

Beeld: iStock | Bron: sollicitatieinfo.nl, careerwise.nl, intermediair.nl