Lifestyle

7 voordelen aan het bespelen van een instrument

Vroeger stuurde je moeder je naar blokfluitles en elke week probeerde je iets moois uit die fluit te toveren. Eigenlijk had je hier helemaal geen zin in, maar je moeder sprak moed in en zei dat je even moest volhouden, zodat je over een paar jaar een ‘groot’ instrument mocht bespelen. Je droomde dat je als Bach achter de toetsen zat en niet veel later werd deze droom werkelijkheid. Dat is maar goed ook, want het bespelen van een muziekinstrument heeft alleen maar voordelen. 

1. Je geheugen wordt beter
Het uiten van muzikaliteit zorgt ervoor dat je hersenen worden getraind. Het is niet zomaar even blazen op een stuk ijzer of drukken op een paar toetsen. Zeer zeker niet zelfs. Je bent met specifieke vaardigheden bezig als je een instrument bespeelt. Denk aan de juiste lipspanning als je dwarsfluit speelt of het raken van de juiste snaren met de strijkstok van een viool. Je bent bezig met creativiteit en precisie en daardoor gebruik je volop je hersenhelften en leren deze beter samenwerken. Dat heeft allemaal invloed op je geheugen en dat is mooi meegenomen. 

2. Je maakt vrienden voor het leven
Een muziekinstrument bespelen heeft ook een sociale kant. Naast het contact met je docent heb je vaak ook les met leeftijdsgenoten. Super gezellig, want naast toeteren op de saxofoon, bestond de helft van de les voornamelijk uit ouwehoeren. Als je een beetje gevorderd was met klarinetten, mocht je vaak in het orkest of bij de fanfare. Tja, dat was natuurlijk dolle pret, daar kun je je wel iets bij voorstellen. Elke week repeteren en daarna natuurlijk de ‘derde helft’. 

muziekinstrument bespelen
3. Je bent beter in taal
Ja ja, het is bewezen dat het bespelen van een instrument invloed heeft op je taalvaardigheid. De groep kinderen die in drie jaar een instrument bespeelden, bleken beter te zijn in lettergrepen en rijmwoorden vergeleken met de groep die drie jaar meer fitness oefeningen mochten doen.  

4. Je verlaagt de kans op dementie
Minder kans op dementie? Reden genoeg om zo snel mogelijk een doedelzak op de kop te tikken, want hier ga jij later profijt van hebben. Dementie wordt uitgesteld, omdat je actief informatie blijft verwerken in je hersenen. Dit is vooral nuttig als je op latere leeftijd nog muziekles neemt. Dus als op je oude dag de verveling toeslaat, weet je wat je te doen staat. 

5. Je bent gelukkiger
Door de muziek maakt je lichaam dopamine aan en dat is een stofje dat onder andere zorgt voor genot en blijdschap. Het komt ook vrij als je zin hebt in seks. Weer iets geleerd. 

6. Je vindt het heel leuk
Het bespelen van een muziekinstrument is naast al deze feitjes, ook nog eens heel leuk. Het is toch tof als je bekende hits uit je trompet blaast? Je wordt er steeds beter in en dat geeft een berg motivatie. Je vindt het geluid mooi dat je uit dat instrument tovert en daar is je omgeving het volledig mee eens. Je moeder vindt het ook een genot om naar te luisteren en is altijd jouw trouwe toeschouwer als je je liedjes oefent in de woonkamer. 

7. Je maakt het altijd gezellig
Kom je op het station? Jij weet niet hoe snel je achter de piano moet kruipen. Op vakantie neem jij je gitaar mee, zodat je de leukste avonden op het strand hebt. Iedereen vindt het leuk en zingt uit volle borst mee op de melodie. Jij bent de sfeermaker en niemand krijgt er genoeg van. 

Beeld: iStock | Bron: dokterdokter.nl, npo3fm.nl, microbia.nl, studenten.net

Must reads 👀