Beauty

Waarom je je nooit meer hoeft te schamen voor je rode wangen

Je komt te laat binnen tijdens een belangrijke presentatie, draagt hetzelfde topje als de persoon naast je in de trein en -poef- je wangen worden rood. Awkward! Maar wist je dat het helemaal niet verkeerd is om af en toe als een rode tomaat door het leven te gaan. Wanneer je bloost word je namelijk aardiger gevonden. Wij leggen uit waarom…

Blozen

Uit onderzoek van de Universiteit van Groningen is gebleken dat mensen die blozen een stuk aardiger worden gevonden dan mensen die niét blozen. Tijdens het onderzoek werden er verschillende foto’s getoond met een verhaal. Bijvoorbeeld: Iemand heeft je auto bekrast en deze persoon komt nu naar je toe. Wat doe je?

Er werden twee verschillende soorten foto’s getoond. Op de één hadden de personen op de foto een blosje op de wangen, op de andere foto hadden ze dit niet. De foto’s mét blos werden beter ontvangen. Die persoon werd door de testpersonen gezien als aardig en oprecht.

Wanneer je bloost laat je namelijk zien dat je je schaamt en dat je je rot voelt over de situatie. Blozen is daarom een belangrijk onderdeel om aardig gevonden te worden. Blozen kun je niet faken, het is iets wat je lichaam automatisch doet. Wanneer iemand bloost weet je dat die persoon oprecht is.

Overschatten

Maar vinden we onszelf ook aardiger met het schaamrood op onze kaken? Uit onderzoek van Quest is gebleken dat we onszelf vaak overschatten. Het onderzoek werd uitgevoerd door 2500 bezoekers via de website van Quest. Aan hen werd gevraagd of ze bij de ‘aardige kant’ of ‘onaardige kant’ behoorden.

80% van de bezoekers vond zichzelf horen bij de ‘aardige kant’. Bij een onderzoek in Londen waren de resultaten nog extremer en gaf 98%(!) aan dat ze vonden dat ze aardig waren.

Niet alleen in dit onderzoek overschatten we onszelf, we hebben over het algemeen de neiging onszelf hoger in te schatten. Zo vinden we onszelf in de meeste gevallen een goede werknemer, chauffeur en minnaar. Dit is niet vreemd, want uit het Britse onderzoek is ook gebleken dat wanneer we onszelf overschatten we meer tevreden zijn met ons leven. 

Bron: Quest, Rug | Beeld: iStock