Lifestyle

Wat is er eigenlijk met Clippy gebeurd?

Zodra je Word opstartte, kwam hij tevoorschijn: de paperclip Clippy. Hij was er om al je vragen te beantwoorden, maar stiekem haalde Clippy vooral het bloed onder je nagels vandaan. Vroeger nam je Clippy voor lief, maar intussen vraag je je af: wat is er eigenlijk met de virtuele paperclip gebeurd? Grote kans dat je al jaren niet meer aan deze goede oude frenemy hebt gedacht! Girlscene neemt je mee terug in de tijd met Clippy. 

Clippy kwam eigenlijk nooit met nuttig advies (ja, ik weet dat ik Comic Sans gebruik) en was super opdringerig door constant in je beeldscherm te bewegen. Je kon geen woord typen zonder lastig gevallen te worden door Clippy. Eén ding heeft hij wel goed gedaan: iedereen die Windows 95 of hoger gebruikte, weet wie deze virtuele paperclip is. No way dat je hem vergeet! 

Even een opfrisser: Microsoft introduceerde de ‘office assistent’ in 1996. Clippy was bedoeld om je te helpen en tips te geven om productiever in Word te werken. Maar tips geven deed hij vooral ongevraagd, en daarom was hij zo irritant. Als je ‘Geachte heer/mevrouw’ typte, kwam Clippy met de opmerking ‘Het lijkt erop dat je een brief aan het typen bent’. No shit, Sherlock. Dat is misschien ook wel de reden waarom Clippy in 2002 een beetje meer naar de achtergrond verdween door hem niet meer standaard aan te zetten. In de loop der jaren stond Clippy niet zo best bekend, namelijk als een van de slechtste gebruikersinterfaces ooit. In 2007 deed Microsoft definitief afstand van de virtuele paperclip, want hij was te irritant en niet handig genoeg. 

Jaren later probeerde Microsoft de iconische Clippy weer terug te brengen in de vorm van een chatbot. Hierbij maakt Microsoft gebruik van kunstmatige intelligentie om berichtjes te lezen en acties daaraan te koppelen – bijvoorbeeld een pizza bestellen door een berichtje de typen naar de pizzatent. Helaas voor Microsoft én Clippy mislukte het experiment met de chatbot en blijft Clippy een (nare) herinnering.

Beeld: iStock | Bron: dailydot.com, rtlnieuws