Health

Kramp in je kuit: dit is de oorzaak en zo kom je er vanaf

‘s Nachts word je wakker, omdat je vergaat van de pijn in je kuit. Je weet niet wat je moet doen om de pijn zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Na ongeveer dertig seconden doodsangst haal je weer normaal adem en keer je terug in dromenland. De ene keer heb je er elke nacht last van en de andere keer komt het na een paar maanden weer boven drijven. Hoe is het mogelijk? Girlscene legt het haarfijn voor je uit. 

Als je ‘s nachts wakker schrikt omdat je kramp hebt in je kuit, komt dat omdat je spieren in je kuit plotseling samentrekken. Niets is zo vervelend als dat. Het is verschrikkelijk dat je nachtrust verstoord wordt, omdat je spieren samentrekken. In de spier wordt te weinig zuurstof aangeleverd en afvalstoffen hopen zich op, waardoor de spier plotseling samentrekt. Wat is de oorzaak van deze narigheid? Want op deze vraag willen we als ons hele leven antwoord.

kramp kuit pijnZwangerschap
Als je zwanger bent, kun je vaker last hebben van kuitkramp. Na de zwangerschap verdwijnt dit meestal weer. 

Drinkt te weinig
Als je te weinig drinkt en dus te weinig vocht in je lichaam hebt, zou dit een oorzaak kunnen zijn voor kuitkramp. Zorg dus dat je genoeg drinkt, want dan gaat er misschien wel een wereld voor je open. 

Alcohol
Met meer drinken bedoelen we geen alcoholische versnaperingen. Alcohol is namelijk ook een oorzaak van de kuitkramp. Misschien moet je dat wijntje de volgende keer maar afslaan. 

Veel sporten
Als je je spieren overbelast door veel te sporten, zou dat ook te maken kunnen hebben met kramp in je kuit. Sport een tijdje iets minder intensief en kijk of dit helpt. 

Dit is natuurlijk hartsikke vervelend, maar wat moeten we doen om zo min mogelijk last te hebben van die kuitkramp? 

Draag goede schoenen
Goede schoenen zorgen voor een juiste houding van je lichaam. Een paar schoenen waar jij stabiel op staat, kunnen jouw krampklachten verminderen.

Strekken
Als jij ‘s nachts wakker wordt van kramp in je kuit, kun je het beste je been strekken. We weten dat dat lastig is, maar zo kom je er wel het snelst vanaf. 

Masseren
Door je kuit regelmatig te masseren, wordt de doorbloeding gestimuleerd en helpt het tegen kramp. 

Warm bad
Ook een warm bad laten je spieren ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt. Neem een warm bad voordat je gaat slapen. Een warme kruik doet ook al wonderen. 

Rek en strek
Rekken zorgt ervoor dat je spieren flexibeler worden en je bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Vooral na je warming-up en cooling-down tijdens het sporten, is het echt belangrijk dat je je spieren rekt. 

Nu weten we eindelijk waar die vervelende kuitkramp vandaan komt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de schade te beperken. Wij raden je zeker aan om iets met deze tips te doen, want wakker worden met die helse pijn wil natuurlijk niemand. 

Beeld: iStock | Bron: optimalegezondheid.com, gezondheidsnet.nl, mens-en-gezondheid.info, thuisarts.nl