Lifestyle

Met deze tips creëer je meer rust in je leven

Huiswerk maken, boodschappen doen, uiteten met vriendinnen, werken; we hebben het zó druk dat we graag nog een paar extra uur aan de dag zouden willen plakken. 😉 Natuurlijk weten we dat het belangrijk is om aan onszelf te denken en rust te pakken. Maar hoe doe je dat? Je hebt het al druk genoeg. Met deze acht tips creëer je meer rust in je leven.

Juist wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet en nog ontelbaar veel dingen van je to-do lijstje af moet strepen is het belangrijk om rust te pakken. Rust? Wanneer je het al zo druk hebt? Ja, juist dan! Door rust te pakken en je lichaam te laten ontspannen ben je beter in staat om je te concentreren, is het eenvoudiger dingen los te laten, pieker je minder én krijg je nieuwe energie.

Het is daarom van belang om juist tijdens een drukke week of maand de boel even met rust te laten en aan jezelf te denken. Wanneer je meer tijd in jezelf stopt zijn je resultaten beter en werk je ook een stuk efficiënter. Je bent niet langer de hele dag bezig met piekeren en andere zaken. 

Maar hoe creëren we dan rust voor onszelf? Het gaat allemaal om balans. Natuurlijk is het fijn om soms een paar uurtjes langer door te werken omdat je in ‘de flow’ zit. Maar elke nacht doorwerken om al je taken af te krijgen is bizar. Iedereen heeft rust en ontspanning nodig.

Met de volgende tips creëer je meer rust en krijg je de kans om te ontspannen.

Tip 1: Trek jezelf terug


Vind je het lastig om rust te nemen in je drukke schema, plan dan elke week één of meerdere ‘rustmomenten’ in. Je hoeft echt niet uren op de bank te zitten, maar door bewust rust te pakken geef je je brein de kans om dingen te verwerken en na te denken. Ga bijvoorbeeld elke zondag in bad, blijf eens een uurtje langer in bed liggen op zaterdag of begin het weekend met je favoriete serie.

Tip 2: Zeg ‘nee’

Je hoeft niet altijd overal enthousiast ‘ja’ op te antwoorden. De wereld blijft echt wel draaien zonder jou. Het klinkt misschien heel stoer om heel veel taken en verantwoordelijkheden op je te nemen, maar het werkt niet. Doordat je het druk hebt ga je taken afraffelen en ben je minder efficiënt bezig. Vind je het lastig om nee te zeggen? Geef dan aan dat je er later nog op terugkomt.

Tip 3: Ga wandelen

Klinkt misschien een beetje suf, maar het werkt wel. Tijdens een wandeltocht heb je echt tijd voor jezelf en hoef je nergens aan te denken. Wandelen is een moment van rust waar je je gedachten leeg kan maken. Tip: Zet je telefoon uit tijdens het wandelen.

Tip 4: Ruim op


Merk je dat je hoofd onrustig is en je je niet kan concentreren? Ruim dan je huis/kamer op. In een schone omgeving kun je namelijk efficiënter werken en je beter concentreren.

Tip 5: Doe een dutje

Een dutje alleen voor mensen boven de 60? Helemaal niet! Door een kleine powernap te nemen ben je weer opgeladen voor de rest van de dag. Even een uurtje slapen voordat je met je huiswerk begint is daarom helemaal niet erg. 😉

Tip 6: Ga sporten

Misschien denk je dat sporten zonde van je tijd is, maar het is super goed om je hoofd leeg te maken. Een flinke sessie zweten zorgt ervoor dat je gedachten verwerkt worden en geeft je een boost energie. Yoga is hier dé perfecte sport voor. Ook maak je tijdens het sporten een stofje aan waar je gelukkig van wordt. Win-winsituatie! 😉 

Tip 7: Ga op tijd naar bed


Je lichaam heeft slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Een keer een nacht doorhalen om een deadline te halen is niet erg, maar niet gezond voor je lichaam. Het kost namelijk wel een paar dagen voordat je lichaam de slaap heeft ingehaald. Gun je lichaam daarom rust en slaap zodat je de volgende dag weer met frisse energie aan de slag kunt.

Tip 8: Laat jezelf uitzieken


Vaak hebben we in ons drukke schema helemaal geen tijd om ziek te zijn. Toch is het van belang om te luisteren naar je lichaam en een paar dagen flink uit te zieken op de bank met je bestie Netflix. Door je lichaam te negeren wordt dat griepje of die verkoudheid alleen maar erger omdat je lichaam niet te kans krijgt te herstellen.

Leer dus te luisteren naar je lichaam en rust te nemen.

Bron: Werknatuurlijk, Libelle | Beeld: iStock