Food

Avocado is hartstikke gezond en wel om deze verrassende reden

Avocado is groen, duur en gezond. Dat het gezond is, nemen me we maar aan van alle gezondheidsgoeroes die dat beweren. Eigenlijk willen we best graag weten of het écht zo gezond is, want we geven er een godsvermogen aan uit en dan moet het natuurlijk wel van kwaliteit zijn. Wij zoeken voor je uit of jij morgen met een gerust hart een avocado in je boodschappenkar kunt doen. 

De avocado is een fruitsoort die aan een boom groeit en oorspronkelijk uit Mexico komt. Jammer genoeg hangt deze vrucht niet in onze achtertuin aan de boom, omdat het te koud is in ons kikkerlandje. De Mexicanen gebruikten de avocado al duizenden jaren voor Christus en pas veel later is deze boom in andere delen van Zuid-Amerika geplant. Misschien vraag je je ook af waar het woord ‘avocado’ vandaan komt, want het is niet de meest voor de hand liggende naam. Het stamt af van ‘Abocado’. Dit betekent ‘boter uit het bos’ in het Spaans. Weten we dat ook weer toch? Maar jullie lezen dit artikel om een hele andere reden, namelijk of deze vrucht echt gezond is. Hieronder lees je het.

1. Verlaagt je cholesterol
Avocado’s verlagen het cholesterolgehalte. Patiënten met een hoog cholestorol kregen de opdracht om dagelijks avocado te eten. Wat bleek nu: na een week was het cholesterolgehalte met 22 procent afgenomen. Dat is toch heerlijk? 

avocado gezond2. Beschermt je spieren
Avocado’s bevatten niet extreem veel eiwitten, maar de eiwitten die er wel in zitten, zijn van zeer goede kwaliteit. De biologische waarde van de eiwitten is hoog en dat betekent dat het eiwit erg compleet is. Je lichaam blijft alleen gezond als je het volledige eiwit binnenkrijgt. Zo krijgen ziekteverwekkers geen kans om in je lichaam te komen. En dat allemaal van zo’n klein vruchtje. 

3. Zicht verbetert
Een avocado bevat stofjes waardoor je beter ziet. Het is hetzelfde stofje dat in wortels zit en iedereen weet dat deze goed zijn voor je ogen. De gele vlek is een gebied aan de achterkant van je netvlies en heeft te maken met je zicht. Als je ouder wordt, brokkelt dit geleidelijk af, maar avocado bevat luteïne en dit is een stof die deze afbrokkeling tegengaat. 

4. Het houdt je jong
De vitamine E en de oliën zorgen ervoor dat jouw huid jong en soepel blijft. Dat is niet onbelangrijk in het leven, dus dat is mooi meegenomen. Daarnaast bevat een avocado ook omega negen en dat zorgt voor een verbeterde hydratatie.  

5. Verbetert immuunsysteem
Avocado stimuleert de aanmaak van gluthathion in je lichaam en deze stof heeft een ontgiftende werking. Gezonde mensen hebben hebben genoeg van deze stof, maar als je weerstand iets minder is, zorgt avocado ervoor dat je de ziektekiemen verslaat. Lees dit artikel als je meer wil lezen over voeding die je weerstand een boost geven. 

6. Je valt af
Avocado zit boordevol vezels. Een gemiddelde avocado bevat zo’n 14 gram. Dat is ongeveer evenveel als een portie tarwe. Veel vezels bevorderen de werking van je darmen en voorkomen daarmee dat voedingsstoffen in vet worden opgeslagen. Doordat een avocado eiwitrijk is, zorgt het ervoor, in combinatie met vezels, dat je hongergevoel langer wegblijft. Win-winsituatie noemen ze dat ook wel. Maar niet te veel avocado’s eten, het groene monster bevat namelijk veel calorieën ;-). 

Conclusie: avocado is dus hartstikke gezond. Als je nog geen genoeg krijgt van deze geweldige vrucht, staat speciaal voor jou hieronder een filmpje dat je nog wel even vermaakt met avocadopret. Geniet ervan! Ohja, als je van avocadopizza houdt, lees dan even dit artikel

Watch on YouTube

Beeld: iStock | Bron: eerlijkereten.nl, hetkanwel.net, ahealthylife.nl, puurfiguur.nl