Lifestyle

Aha: Dít is de betekenis van de naam IKEA

Vroeger konden we uren spelen in Småland, om ons daarna volledig vol te proppen met Zweedse gehaktballetjes. Nu zijn we meer geïnteresseerd om zoveel mogelijk woonspullen in ons winkelwagentje te laden. Oké, én in de Zweedse gehaktballetjes. 😉 Iedereen heeft wel iets van IKEA in huis, maar waar staan die letters nu eigenlijk voor..?

De Lack-tafel, Billy-boekenkast of het Skold schapenvacht; iedereen heeft wel iets van IKEA in zijn huis. Op de redactie spenderen we graag onze vrije zaterdag in de winkelketen. Maar hoewel we in een deuk liggen om alle grappige Zweedse woorden, hebben we eigenlijk geen idee waar de naam IKEA voor staat…

Wat blijkt: de naam IKEA is een afkorting, maar niet(!) van een Zweeds woord. IKEA is namelijk de afkorting voor ‘Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd’.

Afkorting

Ingvar, wattuh? Ingvar Kamprad is de Zweedse oprichter van het grote warenhuis. Toen hij zeventien was kreeg hij van zijn vader geld om een studie te volgen. Hij gebruikte het geld echter niet voor zijn studie, maar om zijn eigen bedrijf te beginnen. De naam baseerde hij voor een deel op zijn eigen naam en zijn geboorteplek. 

De naam IKEA is dus gevormd naar de voorletters van de bedenker (I.K.) plus de letters van de boerderij (E) en het dorp waar hij opgroeide (A). 

Een bezoekje aan IKEA will never be the same… 😉

Bron: Cosmopolitan, Grazia | Beeld: 

IKEA fan? Dit zijn de meest verkochte IKEA-items ooit