Fashion

Werk jij al met een capsule wardrobe? Dit is waarom je het écht moet proberen

Sta jij ’s ochtends gillend voor je kledingkast omdat je ‘niets hebt om aan te trekken’? Girlfriend, we’ve all been there. 😉 Toch kan het lastig zijn als dit regelmatig voorkomt. Gelukkig kun je altijd kiezen voor een capsule wardrobe: minder items, maar wel items die goed met elkaar te combineren zijn. Zó maak jij jouw eigen capsule wardrobe.

Een capsule wardrobe houdt in dat je slechts een maximaal (het liefst 37) aantal items bezit. Sportkleding, ondergoed, sokken, tassen en formele kleding valt hier niet onder. Elke drie maanden verander je de capsule wardrobe naar het seizoen en vul je hem aan met items die je mist.

Je eigen capsule wardrobe creëren doe je zo:

Stap 1: Zoek je kast uit

De eerste stap naar een capsule wardrobe is het uitzoeken van je kledingkast. Het gaat hier niet alleen om kleding, maar zoek ook je tassen, ondergoed, sportkleding en zelfs je sokken uit. Op deze manier begin je straks helemaal ‘fris’ aan je capsule wardrobe. Haal alles uit je kledingkast en verdeel je items over vier verschillende stapels. Tip: nu je toch alles uit je kast hebt kun je er net zo goed even een doekje langs halen. 😉

Begin met de stapel van items die onmisbaar zijn in je wardrobe. Dit zijn items waarin je je goed voelt en die niet kapot zijn. Wees eerlijk naar jezelf. Misschien zijn die zwarte laarsjes van vorig jaar een absolute must, maar zitten er allemaal gaten in. Gooi deze weg (tweede stapel) en schrijft op een lijstje dat je zwarte laarsjes nodig hebt. Dit lijstje gaan we later nog aanvullen. In de derde stapel bevinden zich items die niet binnen het seizoen passen. In de winter zijn dit bijvoorbeeld luchtige jurkjes en sandaaltjes. Bewaar deze items in een aparte doos onder je bed zodat je ze eenvoudig kan pakken bij de volgende versie van je capsule wardrobe. De laatste stapel bestaat uit items die je wil doneren of aan vriendinnen wil geven.

Stap 2: Draag de kleding

Je hebt nu een kast met items waar je dol op bent. Draag enkel deze items voor ongeveer twee weken. Je merkt misschien dat sommige items helemaal niet werken binnen je levensstijl, dat ze niet te combineren zijn, of dat je nog wat basis items mist. Schrijf alles op wat je mist binnen je wardrobe en wees zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld: ‘een dikke zwarte trui’, of ‘boyfriend jeans’.

Stap 3: Kiezen

Nu begint het minder leuke gedeelte… kiezen. Welke items mogen écht blijven en welke passen toch niet binnen je capsule wardrobe. Wees streng voor jezelf. Die blouse met print is super tof, maar past totaal niet bij de rest van je items. Bij een goede capsule wardrobe is het namelijk belangrijk dat je zo min mogelijk items hebt die allemaal goed bij elkaar passen. Dit gaat ervoor zorgen dat je ’s ochtends tijd bespaart omdat je letterlijk elk item uit je kast kan pakken met je ogen dicht.

Het perfecte aantal items waaruit je capsule wardrobe moet bestaan is 37 items. Natuurlijk kun je hier zelf een beetje mee spelen, maar zorg dat je nooit meer dan 40 items gebruikt in je capsule wardrobe. Ook schoenen en jassen vallen hieronder. Let op: de items van je lijst moeten ook binnen dit aantal vallen!

Stap 4: Shoppen

Tijd voor het allerleukste gedeelte: shoppen! Ga op zoek naar de items die je op je lijstje hebt staan. Dit kan zowel online als offline. Wanneer je de items binnen hebt is je ultieme capsule wardrobe af. Als het goed is heb je in principe niets meer nodig. Het is daarom ook de bedoeling dat je de aankomende drie maanden (tot de volgende capsule wardrobe) niets meer koopt.

Na het samenstellen van je capsule wardrobe zal je merken dat het veel makkelijker wordt om outfits samen te stellen en dat je tijd over hebt voor écht belangrijke zaken (Netflix). Je hebt door je capsule wardrobe als het ware een ‘uniform’ voor jezelf gecreëerd waar jij je goed in voelt. 

Beeld: iStock