Lifestyle

Op gewicht blijven? Zó doe je dat

Yes, eindelijk staat dat ene getal op de weegschaal. Bloed, zweet en tranen heb je doorstaan en nu heb je je doel bereikt. Weken heb jij op gezond voedsel geleefd om dit voor elkaar te krijgen. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar de kunst is om dat gewicht te behouden. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, dus daarom dat wij voor jou de nodige tips op een rijtje gezet. 

Het is voor jou waarschijnlijk geen hocus pocus dat je zwaarder wordt als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt en andersom. Als je op gewicht wil blijven, moet je een juiste balans zien te vinden. Als je je altijd op hetzelfde tijdstip weegt, weet je of je op de juiste manier bezig bent. Lees hieronder de beste tips om op gewicht te blijven.

1. Eet gevarieerd
Zorg dat je voldoende voedingsmiddelen binnenkrijgt uit de Schijf van Vijf. Dit zijn gezonde producten waardoor jij op gewicht blijft. Als je gevarieerd eet, krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en dat zorgt ervoor dat je gezond bent en blijft. Eet zo min mogelijk producten buiten de schijf, want deze bevatten vaak meer calorieën en je hebt ze niet eens nodig. 

2. Beweeg genoeg
Zorg dat je elke dag minstens drie kwartier beweegt. Sporten is natuurlijk hartstikke goed, maar met je dagelijks beweging kom je ook al een heel eind. Ga op de fiets naar je werk, loop in je pauze even een rondje en pak wat vaker de trap. Lees dit artikel voor bezigheden waar je veel calorieën mee verbrandt zonder dat jij het wist. 

op gewicht blijven
3. Let op calorieën
Een vrouw mag gemiddeld per dag tweeduizend calorieën binnenkrijgen. Op de website van het Voedingscentrum kun je precies bijhouden hoeveel je op een dag eet en dus hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Erg handig als jij meer zekerheid wil over je gezonde voedingspatroon. 

4. Sla geen maaltijden over
Sla nooit een maaltijd over. Als je gezonde maaltijden eet, ben je minder geneigd om tussendoor ongezond te snacken. Dat wil je natuurlijk niet hebben, dus zorg ervoor dat je ontbijt, luncht en dineert. Zorg dat je de honger voor bent en kies dan voor gezonde hapjes, zoals groenten en fruit. Hongerlijden doen we niet aan, dus eet gezonde snacks. Een tip is om altijd verantwoorde snacks in je tas te hebben. Lees dit artikel voor tien lekkere en gezonde snacks. 

5. Weeg jezelf regelmatig
Meten is weten, dus houd bij hoeveel je weegt en doe dit één keer per maand. Zo weet je precies of je op de juiste manier bezig bent en kun je op tijd actie ondernemen als als dat nodig is. Zorg er wel voor dat je altijd op hetzelfde moment weegt. 

6. Let op met alcohol
Alcohol is een echte boosdoener. Natuurlijk mag je best genieten van een glaasje als je 18 jaar of ouder bent, maar doe dit met mate. Als je echt een avond flink gaat stappen, drink dan tussendoor water. 

7. Geef niet op
Het draait allemaal om doorzettingsvermogen. Je bent al zover gekomen, dus dan is het zonde om je gezonde voedingspatroon los te laten. Vraag vrienden om je heen om je te steunen, want dat geeft je extra energie. 

Beeld: iStock | Bron: verantwoord-afvallen.nl, gezondheidsnet.nl, voedingscentrum.nl