Lifestyle

Heftig verhaal: ‘Mijn juf zei steeds dat ik niets kon’

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek ‘lifestyle’. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: een meisje dat haar zelfvertrouwen compleet verloor, omdat haar juf steeds zei dat ze niets kon. 

Alles begon in groep zes. Het ging niet echt lekker omdat ik moeite had met spelling. Voor veel mensen zou dat de oplossing moeten zijn, maar voor mij begonnen daar de problemen helaas. Elke week moest ik met een groepje kinderen, die ook moeite hadden met spelling, in een apart kamertje gaan zitten. Wij kregen extra hulp. Bij iedereen lukte het, behalve bij mij, en dat heb ik vaak genoeg gehoord. Als er weer iets niet lukte, kreeg ik naar mijn hoofd dat ik dom was of dat ik het niet waard was om hier te zijn. Ik durfde het nooit te vertellen aan iemand omdat mijn juf dat tegen me zei. Ik dacht dat zij wel gelijk zou hebben. Op den duur werd het zo erg dat ik er echt in geloofde. Mijn zelfbeeld werd steeds slechter en ik dacht dat ik het niet waard was om op deze wereld te zijn. Twee jaar heb ik aangehoord dat ik niets kon. Als ik er nu op terugkijk, had ik het veel eerder moeten vertellen aan mijn ouders, maar ik was zo bang om nog meer kritiek te krijgen. Soms moest ik met mijn juf alleen in dat kamertje zitten en probeerde ik echt mijn best te doen, maar op de één of andere manier lukte het gewoon niet. Ik hield me groot, maar vanbinnen ging ik kapot en wilde ik echt niet meer leven. Nadat ik naar een andere school ben gegaan, heb ik het mijn moeder verteld. Ze was blij dat ze wist wat er was gebeurd.

Na veel onderzoeken waren we erachter gekomen dat ik een speciale vorm heb van dyslexie. Daarom heeft bij mij woordjes in mijn hoofd stampen vrij weinig zin. Als ik het niet snap dan snap ik het niet en is het vrij lastig om het mij wel te laten begrijpen. Gelukkig heb ik op een andere school nog een keer groep acht gedaan en dat heeft veel goeds gedaan voor mijn zelfvertrouwen. Na dat jaar ben ik ook met een psycholoog gaan praten om te verwerken wat er was gebeurd. De therapie was erg zwaar, maar ik ben superblij dat ik het heb gedaan. In de sessies moest ik terugdenken aan de momenten en het een cijfer geven. Ik realiseerde me toen pas hoeveel invloed het op mij had. Ik ben blij dat ik het heb verteld en dat ik hulp heb gezocht bij een psycholoog. Ik dacht altijd dat je naar een psycholoog moest als je echt gek in je hoofd was. Gelukkig weet ik nu dat psychologen erg goed werk doen. Ik heb een groot deel verwerkt van wat er gebeurd is, maar helaas zal het nooit helemaal weggaan.

Het is onzin als mensen tegen je zeggen dat je niets kunt, omdat iets niet meteen lukt. Dat wil ik graag duidelijk maken. Ik hoop dat je zoiets tegen je ouders durft te vertellen, want alleen op deze manier word je geholpen. De eerste stap is vaak lastig, maar het helpt vaak wel. Ik ben blij dat ik het eindelijk weer leuk heb op school. Soms huil ik nog als ik eraan terugdenk, maar ik ben trots dat ik sta waar ik nu sta.

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: ‘Heftig verhaal’.

Beeld: iStock