Lifestyle

6x waarom je vaker zou moeten seksen

Seks is natuurlijk hartstikke fijn. Maar naast dat het fijn is, is het ook nog eens hartstikke gezond. Mannen blijken langer te leven naar mate zij meer seks hebben. Oeh, dat klinkt goed, maar wat hebben we voor de vrouwen in petto? In dit artikel lees je waarom je vaker van bil zou moeten gaan.

Mannen en seks is een perfecte combinatie, dat blijkt uit onderzoek van Massachusetts Male Aging Study. Ja, dat is een hele mond vol, maar zij zijn erachter gekomen dat mannen die minstens twee keer in de week seks hebben, minder kans hebben op hart- en vaatziekten en dat de kans op een langer leven verhoogd wordt. Wauw, dit klinkt als muziek in onze oren, maar dit gaat over mannen. Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar heeft seks ook nog voordelen voor het vrouwelijke geslacht?

En of seks goed is voor vrouwen, lucky us! Wij leven ook langer als we regelmatig seks hebben. Daarnaast is het ook goed voor ons geheugen, immuunsysteem, vruchtbaarheid en slaap. We leggen het hieronder voor je uit. 

Langer leven

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die regelmatig seks hebben langer leven. Hoe ze dat weten? Vrouwen werden ondervraagd over hun liefdesleven. Daarna werden bloedtesten gedaan om hun levensverwachting te berekenen aan de hand van het DNA. Er werd gekeken naar het deeltje in je DNA waar ingeschat wordt hoe oud iemand wordt. Hoe langer dit deeltje is, hoe ouder je wordt. En wat bleek nu: bij de vrouwen die veel seks hadden, was dat deeltje in het DNA langer. 

Beter geheugen

De Canadese McGill University deed onderzoek naar de relatie tussen seks en het hersengedeelte dat emoties, geheugen en het zenuwstelsel controleert. Er werden testen uitgevoerd met het onthouden van woorden en het herkennen van gezichten. Je voelt hem misschien al aankomen, maar de vrouwen die het meest actief waren onder de lakens, waren het beste in het onthouden van woorden. Het herkennen van gezichten bleek gelijk. Seks stimuleert het gedeelte van de hersenen waar impulsen binnenkomen, ook wel de hippocampus genoemd. De hippocampus staat in contact met het hersengedeelte dat het geheugen aanstuurt. Het onthouden van woorden gebeurt dus voor het grootste gedeelte in de hippocampus. Als je regelmatig seks hebt, ontwikkel je een actievere hippocampus. Dus ja, tel uit je winst. 

Minder stress

Uit een Schots onderzoek dat gepubliceerd is in Biological Psychology blijkt dat seks ervoor zorgt dat je beter met stress omgaat. Als je seks hebt, gaat je bloeddruk omlaag en dat zorgt voor ontspanning. In het onderzoek hielden 46 deelnemers een dagboek bij van hun seksuele activiteiten. De deelnemers met de minste seksuele activiteit vertoonden de hoogste toename in bloeddruk en stressgevoelens. De deelnemers die regelmatig seks hadden, vertoonden de laagste toename in bloeddruk. Dus heb je stress? Dan weet je wat je te doen staat. Ga je los in de slaapkamer, maar heb je nog steeds last van stress? Lees dan dit artikel met tips om van je stress af te komen. 

Beter slapen

De oxytocine en endorfine die tijdens seks en orgasmes vrijkomen, doen naast de band tussen jou en je partner sterker maken, ook nog iets anders, namelijk dat je beter slaapt. Het zorgt voor een gevoel van ontspanning, ontlading en tevredenheid. Wil je weten wat het beste tijdstip is om seks te hebben? Lees dan dit artikel

Verbeteren immuunsysteem

Minimaal een à twee keer per week seks vergroot de weerstand, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania. Mensen die regelmatig seks hebben, hebben een beter werkend immuunsysteem. Hun speeksel bevat dertig procent meer immu­noglobulinen. Dat zijn antistoffen die het lichaam beschermen tegen het binnendringen van ziekte­verwekkers.

Verzacht de pijn

Seks is goed voor alle pijntjes die je hebt. Als je seks hebt maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Ook komt er endorfine vrij. Dit staat ook wel bekend als het gelukshormoon en het werkt als een natuurlijke pijnstiller. Na de daad heb je dus minder last van kleine pijntjes als hoofdpijn en spierpijn. 

Beeld: iStock | Bron: Solvo, meesterminnares.nl, mindbodygreen.com, eenvandaag.nl, dailymail.co.uk, sciencedirect.com, Psychologiemagazine