Lifestyle

8 dingen die je kunt doen om je menstruatie draagbaar te maken

Iedere maand begint het riedeltje weer opnieuw tijdens de meest gevreesde week: je wordt ongesteld. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen hebben bovendien nog eens last van een heftige menstruatie. Om even een beeld te schetsen, dat zijn dus 800.000 (!) vrouwen in Nederland die iedere maand voorover gebogen in bed liggen van de pijn. Argh! Wat doe je eraan? Girlscene geeft je in dit artikel tips om de pijn te verlichten.

Doet je buik pijn tijdens die periode van de maand? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je menstruatie draagbaar te maken. Girlscene zet het hier voor je onder elkaar.

1. Laat een warm bad vollopen 

Heb je een bad? Dan is dit dé tijd om er gebruik van te maken. Laat het bad vollopen en zorg ervoor dat het water in ieder geval 37 graden is. Strooi er vervolgens badzout of badolie in, met kamille bijvoorbeeld, en probeer vervolgens te ontspannen in het warme water. Het water in combinatie met het zout of olie zorgt er niet alleen voor dat je even kunt ontspannen, maar ook dat de pijn niet zo heftig voelt.

2. Blijf in beweging

Het laatste waar je überhaupt over wil nadenken is sporten, maar geloof ons: beweging helpt om pijn te verminderen. Je hoeft je niet meteen op te geven voor bootcamp als je daar geen zin in hebt, want rustig fietsen of wandelen helpt ook. Is het weer net zo slecht als jouw gemoedstoestand? Dan is zwemmen een goede optie! Het warme water is bovendien dan wel zo prettig voor je buik.

3. Maak een warme kruik klaar

Slapen voelt soms als de hel als je kramp of steken in je buik hebt. Dan kun je wel uren in bad gaan liggen, maar dat is natuurlijk ook niet echt een logische optie. Daarom is een warme kruik je redder in nood, zodat je ook in bed je buik (of onderrug) lekker warm houdt. De warmte van de kruik zorgt namelijk voor pijnverlichting en yes sir, dat is meer dan welkom.

mentruatiepijn

4. Drink kamillethee

Zorg ervoor dat er een pakje kamillethee in de kast ligt, want als je last hebt van menstruatiepijn wil je niets anders meer drinken. Kamille werkt fantastisch als kalmerend middel. Daarnaast werkt kamille onder andere ook tegen maagklachten, brandend maagzuur én misselijkheid. Nu begrijp je vast waarom het handig is om in huis te hebben!

5. Neem de tijd voor een onvergetelijk orgasme

Seks als je ongesteld bent? Sommige meiden willen hier niets van weten. Zonde eigenlijk, want een orgasme werkt – drie keer raden – pijnverlichtend. De seks zelf ontspant je spieren tijdens de seks en eerlijk, er is natuurlijk geen betere manier om je brein af te leiden van de pijnlijke steken die je voelt. Oh, en als je het allemaal niet zo hygiënisch vindt kun je natuurlijk ook met jezelf aan de slag onder de douche of in bad.

6. Slik ibuprofen tegen de pijn

Om snel dag te zeggen tegen de pijn die komt kijken bij ongesteld zijn is het aan te raden om ibuprofen te slikken. Lees wel eerst de bijsluiter om te lezen of ibuprofen geschikt is voor jou, wat de bijwerkingen zijn en hoeveel je mag slikken op een dag. Het is namelijk heel belangrijk om goed met medicatie om te gaan!

7. Wees lief voor jezelf

De krampen en een rothumeur helpen nu eenmaal niet om jezelf helemaal helemaal happy te voelen. Sterker nog, je bent heus niet de enige die tijdens deze week niet zo lekker in haar vel zit. Wees dus lief voor jezelf en push jezelf niet te hard. Dingen die kunnen wachten tot later mag je best wel laten liggen tot je er meer energie voor hebt.

8. Eet chocola als het niet meer meezit

Ieder meisje kent het gevoel van de vreetkick wel die toeslaat voor en tijdens je menstruatie. Chocola, koekjes, snoepjes, chips, nootjes… Give it all to me! En weet je? Waarom niet. Gun jezelf die reep chocola of die zak chips, want je voelt je echt (heel even) een stuk beter. Maar eet jezelf niet misselijk, want aan de menstruatiepijn heb je natuurlijk al genoeg.

Beeld: iStock