Health

9 fouten die jij ook maakt tijdens je work-out

Vol goede moed spring je een paar keer per week op de fiets naar de sportschool. Je zweet elke keer lekker, maar toch zie je na lange tijd nog steeds geen resultaat. Dat is hartstikke vervelend, want nu voelt het alsof je jezelf al die uren voor niks hebt uitgesloofd. Heb je hier nu last van? Lees dan dit artikel, want wie weet kom je erachter wat voor jou de boosdoener is. 

1. Warming up en cooling down vergeten
Je spieren moeten warm worden voordat je aan je work out gaat beginnen. Als je een warming-up doet, krijgen je spieren zuurstof en verminder je de kans op blessures. Hetzelfde geldt voor de cooling down. Na je work-out hebben je spieren even nodig om te herstellen. Je melkzuur moet verwerkt worden en hierdoor heb je meer kans op spierpijn. Lees hier een artikel voor de perfecte warming up en cooling down.

2. Koude spieren rekken voordat ze warm zijn
Zorg dat je spieren altijd warm zijn voordat je ze gaat rekken. Als je rekt zonder warming up loop je de kans om spieren te scheuren en dat wil natuurlijk niemand.

fouten die je maakt tijdens je work-out
3. Te weinig drinken
Je verliest veel vocht tijdens het sporten, dus dan moet je er wel voor zorgen dat je gehydrateerd blijft. Zeker als je ‘s morgens gaat sporten is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Je lichaam heeft het al acht uur zonder moeten doen, dus dan moet er zeker bijgetankt worden. 

4. Dezelfde routine aanhouden
In de maanden dat je naar de sportschool gaat, doe je altijd hetzelfde. Het is natuurlijk fijn dat je je vertrouwde lijstje afwerkt, maar resultaten boek je waarschijnlijk niet meer. Houd ongeveer vier tot zes weken dezelfde routine aan en gooi er dan eens wat variatie in. 

5. Bang om te eten
Je gaat sporten en misschien wel met de intentie om overtollige kilo’s kwijt te raken. Wat je dan vooral niet wilt doen, is bepaalde dingen eten als je thuiskomt. Voor je work-out kun je gerust koolhydraten eten, want dit geeft je extra energie. Na je work-out heeft je lichaam ook behoefte aan voeding. Zorg wel dat je de juiste eiwitten binnenkrijgt, denk aan noten, zuivel en vlees. Wees niet bang en eet gewoon lekker wat. Lees in dit artikel wat je het beste kunt eten voor, tijdens en na je work-out. 

6. Volledig richten op cardio
Veel mensen zweren bij cardio. Het is natuurlijk ook gezond en je verbrandt lekker calorieën, maar toch is het een stuk effectiever als je daarnaast ook aan krachttraining doet. Je lichaam wordt sterker en dan verbrand je ook een stuk meer calorieën. 

fouten die je maakt tijdens je work-out
7. Verkeerd afstellen van de apparaten
In de sportschool komen natuurlijk mensen in alle soorten en maten, dus als jij je beenspieren gaat trainen is het wel belangrijk dat je dit apparaat afstelt zodat jij op de juiste manier traint. 

8. Te snel resultaten willen zien
Van drie keer in de week een half uurtje wandelen raak je geen kilo’s kwijt. Als je resultaat wilt zien, moet je toch echt hard aan de bak. Hard werken wordt beloond, zo is het dan ook wel weer. 

9. Vergeten het leuk te vinden
Als er iets niet werkt, dan is het met tegenzin gaan sporten. Vind je het saai worden? Zorg dan voor variatie tijdens je work-out. Als je een sportmaatje zoekt, merk je al snel dat je het een stuk leuker gaat vinden. 

Beeld: iStock | Bron: Woman’s Health, bodybuildingblog.nl, Fitbeauty.nl