Lifestyle

Solliciteren? Met deze tips bemachtig jij de baan

Iedereen gaat wel eens een keer solliciteren in haar leven. Een sollicitatie kan zenuwslopend zijn, maar wel heel leerzaam. Met een paar simpele tips kun je ervoor zorgen dat je er net wat meer opvalt. Tijdens een gesprek worden er veel fouten gemaakt en die wil jij natuurlijk voorkomen. Kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan verder.

Happy girl sollicitant

Tips voor sollicitatiefbrief en CV

Een sollicitatie begint natuurlijk bij een sollicitatiebrief. In deze brief, tegenwoordig e-mail, laat je jouw ambities en motivatie weten. Waarom wil jij zo graag bij dit bedrijf werken? Waarin denk jij het team te kunnen versterken? Je wilt de aandacht trekken van degene die jouw e-mail leest. Gebruik een creatieve opening. Dan val je gelijk op. Gebruik korte zinnen en pas je schrijftaal aan naar de stijl van het bedrijf. Gebruik in je e-mail een aanfhef en sluit hem ook weer netjes af. Controleer nog even goed op spelfouten. 

Waar ook vaak naar gevraagd wordt is je cv. In je cv vertel je wie je bent, welke opleidingen je hebt gedaan, je stages en werkervaringen, je sterke punten en eventueel extra kennis. Voor wat extra hulp bij het opstellen voor een goede cv, lees dan dit artikel.

Sollicitatie tips voor op gesprek

Als je dan eenmaal uitgenodigd bent om op gesprek te komen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden of kan toepassen tijdens het gesprek. Er worden vaak dezelfde fouten gemaakt en het is zonde als je door een van die redenen de baan niet krijgt. 

1. Kom op tijd

Op tijd komen is erg belangrijk. Het scheelt je een hoop stress als je moet rennen voor de trein of hard door moet fietsen omdat je het anders niet haalt. Bezweet aankomen is niet heel charmant, dus ga ruim op tijd van huis. Op tijd komen is niet te vroeg komen. Een kwartier van tevoren aanwezig zijn, is vaak storend voor degene met wie jij in gesprek gaat.

2. Verzorgt

Je hoeft je echt niet extra mooi op te maken of naar de kapper te gaan. Een verzorgde look geeft een goede uitstraling, maar kom vooral zoals jezelf. Een keertje extra in de spiegel kijken kan geen kwaad. 

3. Kleding

Net als bij stap 2 hoef je echt niet je mooiste jurkje en netste schoenen uit de kast te trekken. Draag waar jij je goed in voelt. Pas je kledingstijl wel een beetje aan naar het bedrijf waar je solliciteert. Je kunt de plank namelijk ook volledig mis slaan en dat zou zonde zijn. 

4. Bereid je voor

Voorbereiding is het halve werk. Het is belangrijk dat je al wat antwoorden klaar hebt liggen. In een sollicitatiegesprek kunnen soms pittige vragen gesteld worden, zowel persoonlijk als over het bedrijf. Doe van tevoren research en denk na over wat je wilt vertellen over jezelf. 

5. Goed luisteren

Goed luisteren is echt een must. In een gesprek kan veel verteld worden en je wilt zoveel mogelijk informatie vissen. Als je goed luistert begrijp je vragen beter en zal je zelf ook betere vragen stellen. Hou gedurende het gesprek oogcontact met degene met wie je het gesprek voert. Door steeds weg te kijken kun je arrogant, niet geïnteresserd of oneerlijk overkomen. 

6. Wees positief

Een positieve uitstraling is veel beter dan een negatieve uitstraling. Door te lachen en veel over jezelf te vertellen heb je een open uitstraling. Praat ook niet negatief of boos over een vorige baas of collega’s. Dat helpt zeker niet mee in het gesprek wat je op dat moment voert. 

Nog meer sollicitatie tips

Nu is het hopen dat je aangenomen wordt. Dit hoor je vaak in een e-mail of je wordt gebeld. Ben je aangenomen laat dan weten dat je erg blij bent en je uitkijkt naar wanneer je kan beginnen. Heb je te horen gekregen dan je het toch niet bent geworden, laat dan weten dat je het jammer vindt en zoek verder naar iets anders. Als je durft kan je vragen waarom je niet bent aangenomen. Dat is alleen maar leerzaam voor de volgende keer.