Lifestyle

Waarom je bij het binnenlopen van een kamer vergeet wat je aan het doen bent

Het is dat je weet dat je niet dom bent, maar zo voel je je wel als je een kamer binnenloopt en ineens niet meer weet wat je aan het doen was. Het overkomt ons allemaal! En dat heeft een reden, zo blijkt uit een onderzoek. Wil je weten waarom je soms vergeet wat je aan het doen was? Lees snel verder. 

Je voelt je super dom als je in de keuken staat en géén idee hebt waarom je naar het aanrecht bent gelopen. Maar hé, we hebben het allemaal weleens. Sterker nog, het is juist een teken dat jouw brein hartstikke goed werkt! 

Ingewikkeld

Vroeger werd gedacht dat ons brein alles in mapjes opsloeg, als een soort database. Je slaat het op, en je kunt het later weer terugvinden. Maar nu blijkt dat ons brein veel ingewikkelder in elkaar zit. Je brein registreert van alles (hoe de ruimte eruitziet, hoe het ruikt) en voert tegelijkertijd van alles uit (lopen, denken etc.). En daar gaat het soms mis.

Doorway effect

De reden dat we weleens vergeten wat we aan het doen zijn, staat bekend als het Doorway Effect. Als je een nieuwe ruimte binnenloopt, begint je brein het proces van registreren en uitvoeren weer opnieuw. Soms worden alle taken een beetje te veel en geeft je brein als het ware een error; je vergeet even wat je aan het doen bent.  

Beeld: iStock | Bron: Cosmopolitan.com