Lifestyle

Back to school: met deze tips ga jij komend schooljaar weer knallen!

We moeten er helaas weer aan geloven: de vakantie is voorbij. Na veel cocktails, ijsjes en zonnestralen is het weer tijd om de handen uit de mouwen te steken. Schoolspullen moeten gehaald worden en dan ben je helemaal ready voor een jaar hard ploeteren tussen de boeken. Misschien waren jij en studeren het afgelopen jaar geen match, maar dankzij deze tips ga jij jezelf weer trots maken. 

1. Verdeel de leerstof

Waarschijnlijk kun je deze tip niet meer aanhoren, maar dit schooljaar ga je hem een keer wél opvolgen. Probeer na elke les een samenvatting te maken van de lesstof. Het is maar een beetje werk en aan het einde van de rit heb jij je samenvattingen al klaarliggen. Waarschijnlijk weet je het grootste gedeelte nog omdat je het zelf allemaal hebt opgeschreven. Het enige wat je nog hoeft te doen is het een aantal keer doorlezen.

2. Zorg voor een opgeruimde leeromgeving

Een opgeruimd bureau zorgt voor meer rust in je hoofd. Het is dan een stuk fijner om je te concentreren. Ga ook altijd op dezelfde plek studeren. Elke keer als je daar gaat zitten, koppel je de plek aan het feit dat je aan de studie moet. Het geeft dus een extra steuntje in de rug. 

3. Maak een spel van je leerstof

Moet je woordjes leren? Schrijf ze allemaal apart op een briefje en verspreid het door heel je huis. Op de spiegel en bij de kapstok. Zo lees je ze een aantal keer per dag. Je kunt er ook een memoryspel van maken door de betekenis ervan op een apart briefje te schrijven. Enjoy!

4. Maak gebruik van internet

Je hoeft echt niet saai uit boeken te leren. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden waar ze de leerstof uitleggen die jij moet leren. Ideaal toch! Maak ook gebruik van websites als wrts.nl. Hier kun je gemakkelijk woordjes leren. 

5. Neem op tijd pauze

Pauze is erg belangrijk tijdens het leerproces. Ga elk uur even een rondje lopen ter ontspanning. Je zult merken dat je er dan weer met een frisse blik tegenaan kijkt. 

6. Zet de juiste muziek aan

Juiste muziek? Ik luister toch gewoon wat ik leuk vind? Ja, dat is natuurlijk ook zo, maar uit onderzoek blijkt wanneer je voor een bepaald vak de juiste muziek luistert, dat je dan een beter cijfer haalt. Kom maar door, welke muziek is dat dan? Ben je met wiskunde bezig, dan kun je het best klassieke muziek met zestig tot zeventig beats per minuut opzetten. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat studenten die dat doen, gemiddeld een heel punt beter scoren. Leer je talen? Luister dan naar Miley Cyrus of Justin Timberlake. Deze muziek bevat vijftig tot tachtig beats per minuut. De creatieve vakken doen het goed op popmuziek als ‘Firework’ van Katy Perry.

7. Ga vooraan zitten 

Als eerste, zorg dat je je lessen volgt, maar zorg dan ook dat je haantje de voorste bent. Ga dus vooraan zitten. Je doet automatisch actiever mee met de les en zo pik je dus veel meer op. Je zult merken dat het leren je daarna ook beter afgaat. 

8. Bereid je voor op lessen

Dit is echt een gouden tip. Als je voordat de les begint even alles doorneemt, kun je tijdens de les beter volgen waar de docent het over heeft. Meestal dwaal je af als je docent dingen vertelt die je niet helemaal snapt, maar dat probleem is dus vanaf nu verleden tijd. Je herkent onderwerpen en dan wordt het een stuk automatisch leuker. 

9. Plannen

Vanaf dit jaar ga jij je wel aan de planning houden! Je maakt een schema met wat er moet gebeuren en wanneer je dit gaat doen en doe het ook gewoon een keer. Als je je lijstje hebt afgewerkt, ben je klaar en hoef er niet meer aan te denken. Let er wel op dat je niet te veel in je schema zet, we moeten wel reëel blijven natuurlijk. 

10. Herhalen

“Herhaling is de moeder van de wetenschap.” Herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Hoe vaker je iets ziet, hoe beter je het kunt onthouden. Dat is wel duidelijk toch?

Beeld: iStock | Bron: npo3fm, studiekring, psychologenpraktijkboom