Lifestyle

Herken jij deze signalen? Dan heb je misschien wel een burn-out

We hebben allemaal een druk leventje: school, werken, een sociaal leven, voor jezelf moeten zorgen en daarnaast wil je ook nog kunnen ontspannen. Dat laatste is voor sommigen erg lastig. Oververmoeidheid, piekeren en stress. Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: een burn-out. Maar hoe weet je of je een burn-out hebt? Girlscene heeft de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje gezet, zodat je er hopelijk nog op tijd iets aan kunt doen. 

Misschien is het eerst handig om te weten wat een burn-out eigenlijk is. Burn-out betekent letterlijk ‘uitgebrand’, oftewel je bent emotioneel uitgeput. Het is een uiting van stress over een lange periode. Je lichaam vertelt je dat je het emotioneel niet meer goed aan kan. Het wordt ook wel beschreven als een “normale” menselijke reactie op een “ongewone” situatie. Snap je het nog?

Een burn-out heeft vaak te maken met werkstress. De accu raakt een soort van leeg. Het kan ontstaan doordat je de lat te hoog legt voor jezelf, of dat je geen balans kunt vinden tussen je werk en je privéleven. Het kan ook zijn dat je te veel druk voelt om te presteren en daardoor jezelf uitput. 

Symptomen van een burn-out

Hoe weet je nou eigenlijk of je een burn-out hebt? Er zijn een aantal kenmerken die erop kunnen wijzen dat je het mentaal zwaar hebt. Zo kun je last hebben van lichamelijke-, mentale- en gedragskenmerken die bij een burn-out horen. 

Lichamelijke kernmerken

Slapeloosheid

Je merkt dat je erg weinig energie hebt. Je bent vermoeid en het lijkt alsof het elke dag erger wordt. 

– Vermoeidheid

Je piekert ‘s nachts over wat je nog allemaal moet doen. Hierdoor val je moeilijk in slaap en daarnaast slaap je onrustig. Overdag ben je dus niet uitgerust. 

– Slechte eetlust

Ook je eetlust kan minder worden bij burn-out. Het kan zijn dat je minder gaat eten, of dat je merkt dat je afvalt door de stress die je hebt. Daarnaast kun je ook maag- en darmproblemen krijgen door de stress. Stress kan namelijk een grote invloed hebben op je verteringsproces.

Mentale kenmerken

– Uitgeput

Je hebt het gevoel dat je gewoon niet meer kan en je concentratie is ook ver te zoeken 

Emotioneel

Je kunt jezelf moeilijk in de hand houden, wat als gevolg heeft dat je vaker kwaad bent op de mensen om je heen. Ook bent erg prikkelbaar. Het voelt alsof je gefaald hebt en piekert hier heel de dag over. 

– Slecht geheugen

Mensen met een burn-out klagen vaak dat ze dingen slechter kunnen onthouden. Het switchen tussen taken gaat niet vlekkeloos. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat je veel piekert over dingen. 

Gedragskenmerken

– Fouten maken

Doordat je zo veel piekert en omdat je vermoeid bent, wordt de kans groter dat je fouten gaat maken. Het is eigenlijk een soort cirkel waarin je belandt. Doordat je fouten maakt, krijg je weer een lager zelfbeeld en hierdoor krijg je weer meer stress. Ja, het is ingewikkeld allemaal. 

– Behoefte aan bepaalden dingen

Als je een burn-out hebt, zou het kunnen zijn dat je behoefte hebt aan bijvoorbeeld sigaretten of voedsel om de stress of vermoeidheid tegen te gaan. 

– Vermijden sociale contacten

Doordat je niet goed weet hoe je moet omgaan met je burn-out, kan het zijn dat je steeds minder zin hebt om met mensen om te gaan. Geen zin meer om met vriendinnen af te spreken of om iets te doen. Het verminderen van je sociale contacten heeft dus ook te maken met een burn-out. 

Dit zijn de belangrijkste symptomen om een burn-out te herkennen. Herken jij jezelf in het bovenstaande rijtje? Zorg dan dat je hier iets aan gaat doen! Ga bijvoorbeeld professionele hulp zoeken. Zij weten het beste hoe ze je kunnen helpen om van een burn-out af te komen. 

Beeld: iStock | Bron: MijnKwartier, GGZ Groep, Burn-out Psycholoog