Beauty

Do’s & don’ts tegen puistjes

Niemand zit te wachten op puistjes. Die vervelende hormonen die door je lijf gieren. De puberteit zit niet altijd mee. Sommige meiden zijn geboren met een mooi huidje, de ander moet haar huid even wat extra verzorgen. Puistjes voorkomen is bijna onmogelijk, maar er zijn wel wat factoren waar je rekening mee kunt houden. Hierbij alle do’s en don’ts voor puistjes. 

Puistjes zijn kleine ontstekingen van de huid rondom talgklieren. Je kunt puistjes op je gezicht, nek, borst en rug krijgen. Erg vervelend natuurlijk. Niemand zit te wachten op puistjes. Gelukkig zijn er genoeg verzorgingsproducten die kunnen helpen tegen acne. 

Do’s

1. Was je gezicht met lauwwarm water. Van koud water gaan je poriën niet genoeg open en van heet water droogt je huid uit. 

2. Al het vuil en vet van je gezicht af te wassen duurt ongeveer 30 tot 45 seconden. Was je gezicht dus zo lang.

3. Gebruik een facewash. Een facewash zorgt ervoor dat je huid lekker schoon en gereinigd is. 

4. Was je gezicht met schone handen. Je kunt beter je handen gebruiken dan een washandje. Een washandje kan er voor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt. Vergeet niet je hals en nek ook mee te nemen.

5. Reinig je gezicht zowel ‘s ochtends als ‘s avonds.

6. Merk je dat er niet zoveel gebeurt? Wissel dan van verzorgingsproduct. 

7. Verwijder altijd je make-up. Dit is zo belangrijk. Het is begrijpelijk dat je na een avondje uitgaan geen zin hebt om dit te doen, maar make-up kan ervoor zorgen dat je poriën verstoppen en dat veroorzaakt weer puistjes.

8. Gebruik een dag- en nachtcrème. Crèmes beschermen en herstellen de huid. Er zitten voedingsstoffen in de je huid nodig hebben. Kies wel een crème die past bij jouw huidtype. 

9. Drink veel water. Door veel water te drinken ga je sneller plassen en voer je afvalstoffen sneller weg. 

10. Kies één merk. Je producten zullen nog effectiever worden als alles van één merk komt, doordat dezelfde bestanddelen gebruikt worden. 

Huidverzorging

Don’ts

1. Wees voorzichtig met agressieve reinigingsproducten. Het kan zo zijn dat door de stoffen die daarin zitten je huid uitdroogt of meer talg aan gaat maken, en dat wil je niet. 

2. Pas op met producten die minerale oliën bevatten. Deze producten leggen een laagje op de huid en verstoren huidprocessen.

3. Als je je huid wilt scrubben, scrub dan om je puistjes heen. De huid rondom een puistje is ontstoken en door scrubben kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden.

4. Gebruik geen talkpoeder om je puistjes uit te drogen. Dit verstopt de poriën en dat vergroot de kans alleen maar meer op puistjes. 

5. Uitknijpen. Zoooo verleidelijk, maar probeer er niet aan te zitten. Door ze uit te knijpen vergoot je de kans op littekens en een puistje kan alleen maar erger worden. 

Beeld: iStock I Bronnen: Gezondheidsplein.nl, Acnevitaal.nl