Lifestyle

Dankzij deze tips houd jij een zakcentje over tijdens je studie

Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Naast dure boeken die je moet aanschaffen, heb je ook een laptop nodig, moet je misschien huur voor je kamer betalen, wil je eten kopen en natuurlijk is je sociale studentenleven ook niet gratis. Pff, wat een waslijst aan dingen die je moet betalen. Hoe ga je dit in godsnaam doen? Wij geven je wat tips zodat je aan het eind van de maand een zakcentje overhoudt. 

1. Sluit een lening af. Dit is stap één. Via DUO bepaal je een bedrag dat maandelijks op je rekening gestort wordt. Deze kun je ook maandelijks weer aanpassen. Dus als je een bepaalde maand meer inkomsten hebt, kun je het bedrag verlagen. Het beste is om niks te lenen, want je moet het natuurlijk wel aan het einde van de rit allemaal terugbetalen.

2. Maak een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Het is superhandig en je hoeft echt geen econoom te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Je doet dit als volgt: zet alles wat je maandelijks uitgeeft en wat er binnenkomt in een overzicht. Zorg dat je duidelijk hebt wat je vaste lasten zijn. Dit zijn kosten die elke maand hetzelfde zijn, bijvoorbeeld de huur van je kamer. Je kunt dus het beste besparen op de kosten die elke maand verschillen. Omdat je alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet, weet je precies waar nog wat te winnen valt. 

3. Koop je boeken tweedehands. Als je een opleiding volgt is de kans erg groot dat je ook boeken moet aanschaffen. Heb je er ooit over nagedacht dat je ook tweedehands boeken kunt kopen? Kijk op websites als Bol.com en Studystore.nl. Dit kan er voor zorgen dat het bedrag echt een stuk lager wordt. 

4. Check of je recht hebt op extra toeslagen. ‘Gratis’ geld is natuurlijk altijd welkom. Kijk of je zorgtoeslag of huurtoeslag kunt krijgen. Het zou ook kunnen zijn dat je recht hebt op een aanvullende beurs. Dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Ga hier dus even achteraan.

5. Lang leven de studentenkorting! Stiekem kun je hier op veel plekken gebruik van maken als je je collegekaart laat zien. Denk daarnaast ook aan andere aanbiedingen. Doe slim je boodschappen en kijk wanneer er producten in de aanbieding zijn. Alle beetjes helpen toch?

6. Eet in gezelschap. Het is gezellig èn je bespaart geld. Haal de masterchef in je naar boven en ga koken met huisgenoten of vriendinnen. Wat over is kun je natuurlijk ook invriezen. Als je een keertje alleen moet eten, heb je altijd nog een maaltijd achter de hand. Scheelt weer een ritje naar de supermarkt. Daarnaast kun je ook een keer ontbijten bij Hema of Ikea. Voor die paar euro kun je dat natuurlijk niet laten. En laat dat bezoekje aan de schoolkantine ook wat vaker achterwege. 

7. Kies slim je winkels uit. Ga naar de Lidl in plaats van naar de Albert Heijn en probeer wat vaker naar de Action te gaan. De producten zijn gewoon prima en het scheelt een hoop in je portemonnee. Ga ook eens aan het eind van de dag langs de markt. Vaak kun je dan voor een prikkie groenten en fruit op de kop tikken. 

8. Neem een bijbaantje. Als je meer geld op je bankrekening wil, kun je het beste maar gaan werken. Vakkenvullen, afwassen, tomatenplukken, je kunt het zo gek niet bedenken wat je allemaal kunt doen voor een extra zakcentje. Misschien is het een idee om een baantje te zoeken in de richting waarvoor je studeert. Dit staat natuurlijk ontzettend mooi op je cv. 

9. Kies elk jaar een nieuwe creditcard. Bij veel kaarten krijg je een cadeautje, soms zelfs in de vorm van shoptegoed op je kaart. Daar weet jij natuurlijk wel raad mee. Huidige aanbiedingen van creditcards vind je makkelijk online.

Beeld: iStock | Bron: DUO, Studenten.net, 18ennu.nl