Lifestyle

Zit je in een dip? Zo krijg je meer energie

Je kent het vast wel: geen zin hebben om iets te doen en het liefst heel de dag op de bank Netflix kijken. Diep van binnen wil je wel wat actiever zijn, maar het lukt gewoon niet. Pfff, wat een struggles allemaal. Waardoor komt het nou dat je altijd zo schreeuwt naar powernaps en hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? Zo krijg je meer energie.

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je gewoon te weinig slaapt. Ook al slaap je misschien acht uur op een dag, iedereen heeft een andere slaapbehoefte. Het zou zomaar kunnen dat jij wat meer slaap nodig hebt dan een ander. Een andere oorzaak is dat je te weinig brandstoffen in je lichaam hebt, je eet te weinig of te ongezond. Een gezond voedingspatroon is dus erg belangrijk. Sla je ontbijt niet over, eet voldoende eiwitten en koolhydraten en neem gezonde tussendoortjes om je energie op peil te houden. Zorg er ook voor dat je genoeg drinkt, want uitdroging kan ook een oorzaak zijn van vermoeidheid. 

Maar goed, we willen van die vermoeidheid af. Dus wat kun je doen om een energieboost te krijgen?

Zo krijg je meer energie: ruim op

Wanneer je omgeving opgeruimd is, geeft je dat meer energie. Het is toch veel fijner om te werken aan een opgeruimd bureau dan aan een rommeltafel? Probeer het maar eens uit!

Zo krijg je meer energie: zorg voor regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat zeggen ze weleens. Het is ook zeker belangrijk als je energieker wil zijn. Ga elke dag rond dezelfde tijd slapen en sta rond dezelfde tijd weer op. Oké, misschien een beetje saai, maar toch draagt dit een steentje bij om je minder vermoeid te voelen. Ga ook niet heel de dag op de bank liggen als je een dagje vrij bent. Ga tussendoor even boodschappen doen bijvoorbeeld. Je zult merken dat het echt werkt. 

Zo krijg je meer energie: ga sporten

Misschien denk je dat je van sporten juist moe wordt, maar niets is minder waar. Tijdens het bewegen maken je hersenen serotonine en endorfine aan, stoffen die invloed hebben op je emoties. Wanneer je hersenen meer serotonine aanmaken, ga je je automatisch ook vrolijker en dus minder futloos voelen. Misschien even lastig om jezelf er toe te zetten, maar na het sporten zul je merken dat je een stuk meer energie hebt. Als sporten echt wat te veel voor je is, kun ook dagelijks een half uurtje lekker actief wandelen. Alle beetjes helpen, toch?

Zo krijg je meer energie: zit rechtop

Als je met hangende schouders slenterend door het leven gaat, wil dat niet echt meewerken aan je energiegehalte. Het kan zelfs een teken zijn dat je energie tekort komt. Als je een actieve, goede houding aanneemt, gaat je dat zeker meer energie geven. Je vraagt je waarschijnlijk af wat dan een goede houding is: laat je schouders losjes hangen en breng je kin naar je borst. Als je het goed doet voel je dan een lichte spanning in je nek. Vervolgens knik je zachtjes met je hoofd. Werkt het?

Zo krijg je meer energie: ga om met energieke mensen

Als je mensen zoekt die erg energiek zijn, word jij dat automatisch ook. Het is toch ook gewoon veel leuker om met enthousiaste mensen om te gaan dan met mensen die heel de dag chagrijnig voor zich uitkijken? 

Zo krijg je meer energie: neem powernap

De welbekende powernap zit er ook tussen hoor. Wie kent het niet? Als het even allemaal te veel wordt, gewoon heel even je ogen dicht doen. Heerlijk is dat. Een dutje van twintig minuten is perfect om weer helemaal op te laden. Let wel op dat je niet te lang gaat slapen, want dan word je juist nog vermoeider. Dat kun je dus beter bewaren voor ‘s nachts. 

Zo krijg je meer energie: voel de zon op je huid

Voor de meesten is het geen straf om de zon op je huid te laten branden. Daarnaast maakt het je gelukkiger, verhoogt het je zin in seks en geeft het je energie. Wauw, dat zijn wel heel veel vliegen in één klap. Zijn dat niet genoeg redenen om snel de tuin in te duiken met een fijn boek en een drankje?

Beeld: iStock 

Must reads 👀