Lifestyle

Onderzoek: Het tweede kind is het meest vervelend

Jouw zusje gaat er altijd vandoor met jouw kledingstukken en je broertje haalt dagelijks het bloed onder je nagels vandaan. Hoe lief jouw broers en zussen ook zijn, je wilt ze vaak genoeg achter het behang plakken. Als oudere zus ben je het er vast roerend mee eens dat jouw broertje of zusje vervelender is. Een nieuw onderzoek bevestigt dit: het tweede kind is het vervelendst. En dit is waarom!

Problematisch

Als jij het tweede kind bent dan ben je het vast niet eens met dit onderzoek ;-). Maar een jarenlang onderzoek wijst het toch echt uit. Na een grondige analyse van honderden gegevens, blijkt dat het tweede kind problematischer is. De onderzoekers kwamen erachter dat tweede kinderen 20 tot 40 procent meer kans hebben om in de problemen te komen, met name jongens. Tweede kinderen hebben vaker problemen op school en komen vaker in aanraking met politie dan het eerste kind.

Minder streng

Volgens de onderzoekers zijn de problemen te wijten aan het feit dat ouders meer tijd investeren in de opvoeding van hun eerste kind. Ouders zijn vaak minder streng en oplettend naar hun tweede kind toe. Ook kijken tweede kinderen op tegen hun broer of zus, waardoor ze vaak eerder in aanraking komen met alcohol, drugs en sigaretten. 

Beeld: iStock | Bron: boston.cbslocal.com