Lifestyle

7 gouden tips van mensen die wél makkelijk beslissingen maken

Neem je na de middelbare school een tussenjaar, of ga je meteen studeren? En als je gaat studeren, wát dan? Maar ook in een restaurant kom je er niet uit of je voor de saté moet gaan, of toch meer zin hebt in sushi. Het lijkt een luxeprobleem, maar steeds meer jongeren lijden onder de vele keuzes die ze kunnen maken. Goed nieuws! Beslissingen nemen kun je leren. Hier vind je zeven gouden tips om makkelijker een knoop door te hakken.

Je hebt mensen die áltijd weten wat ze moeten bestellen en slechts een nachtje hoeven te slapen over een belangrijke beslissing. Zo iemand ben jij niet. Als je zou kunnen, zou je twee uur de tijd nemen om te beslissen wat je bestelt in een restaurant. Een grote beslissing neem je pas nadat je er met verschillende mensen over hebt gepraat en vijf keer een lijst met plus- en minpunten hebt gemaakt. Je bent nu eenmaal een eeuwige twijfelaar en dat is helemaal niet erg. Tóch zijn er tips die je kunt toepassen om sneller de knoop door te hakken zodat je minder last hebt van keuzestress. 

Maak afwegingen
Als je niet kunt kiezen, kun je een aantal afwegingen maken om het aantal keuzes te beperken. Ga in een restaurant voor een gerecht dat je thuis nooit eet. Of ga juist voor het gerecht dat het goedkoopst is, snelst klaar is of het meest milieuvriendelijk is. 

Kies en laat rusten
Maak voor jezelf een definitieve keuze, maar houd het nog even voor je. Ga een stukje wandelen om erachter te komen hoe je je bij die ‘definitieve’ keuze voelt. Voel je je niet fijn? Ga voor de andere optie. Zie je het wel voor je? Dan blijf je bij de keuze. 

Kijk door de ogen van een ander
Wat voor keuze zou een ander maken? Denk hierbij aan iemand die je bewondert, zoals je moeder of zelfs Ariana Grande. Het kan heel verfrissend zijn om uit je eigen hoofd te stappen en het vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Maak een lijst
De welbekende lijst met voors- en tegens heb jij waarschijnlijk al vaak gemaakt. Maar wat veel mensen vergeten, is dat bepaalde argumenten zwaarder wegen dan andere argumenten. Verbind daarom aan elk argument een weegfactor. 1 = heel belangrijk, 2 = belangrijk, 3 = minder belangrijk. Tel de weegfactoren bij elkaar op. De optie met de meeste punten, is de beste keuze. 

Schakel een hulplijn in
Het is belangrijk dat je jouw eigen beslissingen maakt en je niet te veel laat beïnvloeden door anderen. Maar hulp is altijd fijn. Als je er niet uitkomt, schakel dan een hulplijn in; iemand die jou goed kent en jou dus goed kan helpen met beslissen. Wees wel kieskeurig met jouw hulplijn, niet iedereen is geschikt om je te adviseren. 

Visualiseer
Stel jezelf voor hoe je leven eruitziet als je een bepaalde keuze maakt. Doe alsof je een student psychologie bent en stel jezelf voor dat je in de schoolbanken zit en de vakken volgt. Hoe voelt dat? Voel je je er prettig bij? Zie je het voor je? 

Vijf keer waarom
Stel jezelf vijf keer de vraag waarom. Waarom wil je die bijbaan? ‘Omdat ik meer geld wil verdienen’. Waarom wil je dat? Enzovoorts. Op deze manier kom je erachter wat de kern is van jouw dilemma en daardoor kun je als het goed is makkelijker beslissen. 

Beeld: iStock | Bron: Parool.nl