Lifestyle

Oppassen: dit gevaarlijke bericht doet de ronde op WhatsApp

Dat je moet oppassen bij het openen van een mail, is al langer bekend. Maar als een vriendin een appje stuurt met een link, denk je er niet eens over na. Het is tenslotte jouw vriendin die dat stuurt! Helaas moet je daar nu óók mee oppassen. Er circuleert een gevaarlijk bericht op WhatsApp dat je honderden euro’s zou kunnen kosten… Wees gewaarschuwd!

Als een vriendin appt dat je via een link waardebonnen bij Albert Heijn of Lidl kunt krijgen, spring je een gat in de lucht. Maar helaas: het is te mooi om waar te zijn. Supermarktketen Lidl ontving duizenden meldingen van klanten die dit soort berichten kregen. Daarom waarschuwt Lidl nu voor deze berichten: klik nóóit op een link om waardebonnen te claimen.

“Het doel is vaak het verkrijgen van persoonsgegevens. In combinatie met bankgegevens kunnen die bijvoorbeeld worden gebruikt om iemand voor een rekening op te laten draaien”, zegt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Als je op de link klikt, word je doorverwezen naar een pagina waar je een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen. Omdat veel mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken, kunnen de criminelen jouw accounts hacken.

Klik dus nooit zomaar op een link. Vraag eerst of een vriend(in) wel écht de link heeft gestuurd. Het is ook aan te raden om je wachtwoorden regelmatig te veranderen en overal een ander wachtwoord voor te gebruiken. 

Lees ook: 

Beeld: iStock