News

Eindelijk een verklaring: dit is waarom honden zo lief en sociaal zijn

Het valt niet te ontkennen dat honden heel trouw en lief zijn. En nee, dat heeft niets met hondenmensen te maken! Dat is vanaf nu ook bewezen. Wetenschappers hebben namelijk een verrassende verklaring gevonden voor het feit dat honden zo lief en sociaal zijn. Mensen kunnen het ook hebben… 

Afwijking in DNA

Honden zijn je beste maatje. Je kunt lekker met ze knuffelen en uren wandelen. Je bent nooit meer alleen, want jouw hond volgt je overal en is je altijd trouw. En dat is geen toeval. Wetenschappers hebben ontdekt dat het lieve karakter van honden een afwijking in hun DNA is. 

Verstandelijke beperking

Die afwijking kunnen mensen ook hebben. De dieren lijden aan de hondenversie van het Williams-Beuren-syndroom bij de mens, een aangeboren verstandelijke beperking. Bij ons hebben die genen invloed op hoe we ons bij andere mensen voelen en gedragen, honden stellen zich hierdoor trouw en sociaal op naar mensen. 

Fokken

Hondeneigenaren vinden het belangrijk dat een hond sociaal en trouw is, en dat is volgens de onderzoekers de reden dat deze kenmerken steeds meer naar voren zijn gekomen. Door jarenlang fokken, hebben vrijwel alle viervoeters een lief karakter.

Lees ook: 

Beeld: iStock

Must reads 👀