Food

9 overheerlijke glutenvrije recepten voor in de zomer

Met het lekkere weer is een zomerse maaltijd natuurlijk geen overbodige luxe. Lekker met zijn allen in de zon genieten van elkaar en van het eten. In de tuin, op de strand of in het park. Heerlijk! Maar wat nou als er mensen in het gezelschap zijn die een glutenallergie hebben? Of je hebt zelf een glutenallergie? Ook met glutenallergie wil je kunnen genieten van een heerlijke maaltijd, zónder gluten. Daarom zijn hier een paar zomerse glutenvrije recepten. 

Libanees platbrood met doperwtenspread

Ingrediënten: 
– 450 g AH Vrij van gluten broodmix bruin
– 250 g volle yoghurt
– 2 tl bakpoeder
– ½ tl venkelzaad
– ½ tl zout
– 2 el olijfolie
– 250 g tuinerwten (diepvries)
– 40 g waterkers
– 150 g feta
– 2 el extra vierge olijfolie

Wat moet je doen: 
1. Doe de broodmix, yoghurt, bakpoeder, venkelzaad en het zout in een kom en meng het met de hand tot een samenhangend deeg. Verdeel in 8 porties en vorm er platte broodjes van. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de broodjes in delen in ca. 3 minuten knapperig en goudbruin. Keer om en besprenkel met de olijfolie. Gril nog ca. 3 minuten.

2. Maak ondertussen de spread. Doe de erwten in een kom en giet er kokend water over. Doe in een vergiet en laat uitlekken. Verwijder de harde stelen van de waterkers. Doe de erwten, tweederde van de waterkers, de feta en de extra vierge olijfolie in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een spread. Serveer het platbrood met de spread in een brede schaal en bestrooi met de rest van de waterkers.

Spaghetti met kip en groente

Ingrediënten:
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 1 courgette
– 80 g pancetta
– 300 g glutenvrije spaghetti
– 300 g dijfiletblokjes
– 400 g gepelde tomaten
– 1 tl gedroogde tijm
– 40 g pijnboompitten
– 15 g basilicum
– 2 el mascarpone
– 40 g Parmezaanse kaas

Wat moet je doen: 
1. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Schaaf de courgette in dunne linten. Scheur de pancetta in stukjes. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Bak ondertussen op hoog vuur de pancetta in 3 minuten krokant. Neem de pancetta uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Fruit de ui 2 minuten op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de laatste 30 seconden de knoflook toe. Voeg de kipblokjes toe en bak in 3 minuten goudbruin. Breng royaal op smaak met peper en eventueel zout. Voeg de gepelde tomaten en tijm toe en en laat het 2 minuten al roerend op middelhoog vuur sudderen. Voeg de courgette toe en laat nog 3 minuten sudderen.

3. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter. Snijd tweederde van de basilicumblaadjes fijn. Roer het basilicum en de mascarpone door de saus. Verdeel de pasta over diepe borden. Schep de saus erop. Garneer met de pancetta en pijnboompitten, schaaf of rasp de Parmezaanse kaas erover en bestrooi met de rest van het basilicum.

Blini’s

Ingrediënten: 
– 150 g AH Vrij van gluten pannenkoekenmix
– 1 tl bakpoeder
– 200 ml melk
– 2 eieren
– 30 g boter
– 6 plakjes parmaham
– 60 g zongedroogde tomatentapenade
– 12 blaadjes basilicum

Wat moet je doen: 
1. Doe de pannenkoekenmix en bakpoeder in een kom. Voeg al roerend met een garde eerst de melk en daarna de eieren toe. Breng eventueel op smaak met zout.

2. Verhit de boter in een koekenpan en bak van de helft van het beslag zes kleine pannenkoekjes (blini’s) in 3 minuten goudbruin en gaar. Keer na 2 minuten. Herhaal met de rest van het beslag. Leg de blini’s op een schaal. Halveer de plakjes parmaham en beleg de blini’s met de tomatentapenade en parmaham. Garneer met een blaadje basilicum.

Bo­nen met cho­ri­zo en ru­co­la

Ingrediënten: 
– 250 g chorizo
– 1 ui
– 2 courgettes
– 310 g kikkererwten (blikje)
– 200 g linzen
– 200 g rode kidneybonen (blikje) 
– 40 g rucola

Wat moet je doen: 
1. Snijd de chorizo in plakjes. Snipper de ui en snijd de courgettes in blokjes.

2. Bak de chorizo 6 minuten in een hapjespan zonder olie of boter. Voeg de ui en courgette toe en bak 4 minuten mee. Laat de kikkererwten, linzen en kidneybonen uitlekken. Doe dit ook in de hapjespan en warm 4 minuten door. Haal van het vuur en voeg de rucola toe.

Ovenomelet met bloemkool

Ingredienten: 
– 350 g bloemkool
– 6 el olijfolie
– 6 eieren
– 60 ml melk
– 150 g belegen boerenkaas (48+)
– 360 g tomatenmix
– 150 g rucola slamelange
– 120 g granaatappelpitjes

Wat moet je doen: 
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de bloemkool in roosjes, snijd in kwarten en kook 3 minuten. Giet de bloemkool af en laat uitlekken in een vergiet.

2. Verhit drie el olie in een koekenpan en bak de bloemkool op middelhoog vuur in 5 minuten lichtbruin. 

3. Breek de eieren boven een ruime kom en klop de melk erdoor. Rasp de kaas en voeg de helft toe aan het eier-melkmengsel. Roer door. Vet de ovenschaal in, schenk het mengsel erin en doe de bloemkool erbij. Halveer de tomaten en verdeel ze met de rest van de kaas over de ovenschaal. Bak de omelet in ca. 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.

4. Meng ondertussen de rest van de olie, de sla en granaatappelpitjes in een kom. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem de omelet uit de oven en serveer met de salade.

Noedelsalade

Ingrediënten: 
– 375 g tofu
– 1 el bloem
– 225 g rijstnoedels
– 200 ml arachideolie
– ½ el shichimi togarashi
– 300 g extra fijne tuinerwten
– 500 ml kokend water
– 300 g gesneden spitskool
– 150 g peen julienne
– 4 el zoete chilisaus

Wat moet je doen: 
1. Dep de tofu droog. Snijd in blokjes van 1 x 1 cm. Meng de tofu en bloem door elkaar. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.

2. Verhit ondertussen de olie in een wok en frituur de tofu eventueel in delen in 3 min. goudbruin en krokant. Keer halverwege. Schep de tofu met een schuimspaan uit de wok. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng de gefrituurde tofu met de shichimi togarashi. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

3. Doe de tuinerwten in een kom en schenk daar het kokende water over. Laat 2 minuten staan en giet af. Meng de noedels, erwten, kool, peen, en chilisaus door elkaar en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de noedelsalade over de borden en verdeel de tofu erover.

Gevulde paprika’s 

Ingrediënten: 
– 1 beker snoepgroente zoete paprika
– 1 sinaasappel
– 15 g koriander (bakje, alleen de blaadjes)
– 100 g witte kaasblokjes (Dodoni)
– 1 el pijnboompitten
– 1 mespunt korianderpoeder

Wat moet je doen: 
1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Halveer de paprika’s in de lengte en kook ze 5 min. Giet af en spoel ze onder koud stromend water. Boen de sinaasappel schoon. Rasp de helft van de oranje schil van de sinaasappel. Houd twaalf korianderblaadjes apart voor de garnering en snijd de rest fijn. Verkruimel de feta en meng met het rasp, de fijngesneden koriander, pijnboompitten, korianderpoeder en breng op smaak met peper. 

2. Vul de paprika’s met het fetamengsel. Leg de gevulde paprika’s op een bakplaat en verwarm ze ca. 10 minuten in het midden van de oven. Garneer met de blaadjes koriander.

Aardappel-tonijnsalade met asperges

Ingrediënten: 
– 500 g krieltjes
– 3 eieren
– 1 rode ui
– 350 g groene asperges
– 200 g extra fijne tuinerwten (diepvries)
– 160 g tonijn & dressing zongedroogde tomaat
– 2 takjes basilicum (bakje 15 g)

Wat moet je doen: 
1. Halveer de krieltjes. Kook ze in water met zout in 8 minuten gaar. Kook ondertussen de eieren in 8 minuten hard. Giet de krieltjes af en verdeel ze over een schaal. Pel ondertussen de eieren en snijd ze in partjes. Snipper de ui.

2. Breek de houtachtige onderkant van de asperges en snijd de asperges in stukjes van 2 cm. Kook de asperges en tuinerwten in water met zout in 4 minuten beetgaar.

3. Giet de asperges en tuinerwten af en spoel af onder stromend water. Meng de lauwwarme krieltjes, asperges en erwten met de ui en tonijn & dressing. Voeg peper en eventueel zout toe. Verdeel de blaadjes basilicum met het ei over de salade.

AVG’tje (aardappels, vlees, groente)

Ingrediënten: 
– 1 citroen (schoongeboend)
– 600 g geschilde bospenen
– 3 el boter
– 2 el gembersiroop
– 50 ml water
– 4 ribkarbonades
– 900 g aardappelpuree met boter
– 3 takjes tijm
– 4 el abrikozenconfiture

Wat moet je doen: 
1. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Halveer de bospeen in de lengte. Doe het citroensap, de bospeen, 1 el boter, de gembersiroop, het water, peper en eventueel zout in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook en laat 13 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. 

2. Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de karbonades in 8 minuten goudbruin en gaar. Keer halverwege. Breng op smaak met peper en eventueel zout. 

3. Verwarm ondertussen de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking in de magnetron. 

4. Haal de blaadjes van de takjes tijm en meng door de abrikozenconfiture. Breng op smaak met peper. Bestrooi de wortels met het citroenrasp en serveer met de karbonade, aardappelpuree en confiture.

Lees ook:

Bron: Ah.nl | Beeld: iStock 

Must reads 👀