Lifestyle

10 tips om vanaf nu meer van jezelf te houden

De putjes op je benen storen je, je huid is niet zo egaal als je zou willen en vriendinnen? Daar mag je er wel meer van hebben. Meisje zijn is niet altijd even makkelijk, maar er is één ding dat je kunt doen: stop met jezelf naar beneden halen en leer van jezelf houden. Omdat self love héél belangrijk is vertelt Girlscene je in dit artikel hoe je vanaf vandaag leert om jezelf te omarmen zoals je bent en om te houden van jezelf. Lees snel verder voor de tips.

“Until you value yourself, you won’t value your time. Until you value your time, you will not do anything with it.”
– M. Scott Peck

1. Ga voor de spiegel staan en vertel hardop wat je mooi vindt aan jezelf
Bijna ieder meisje heeft cellulite en die strakke buik? Dat zie je voornamelijk bij meiden op Instagram. Ga nu eens voor de spiegel staan en benoem wat je wél mooi vindt. Hierna voel je je zoveel beter. Misschien heb je een waanzinnige taille, mooie jukbeenderen of haar waar de meiden in je omgeving jaloers op zijn. Focus je op de dingen die je mooi vindt aan jezelf en niet op de dingen die je anders zou willen zien.

2. Omarm je talenten
Waarom zou je denken dat je niets kan en dat je die ene droombaan nooit in de wacht sleept? Ga op zoek naar je passie. Waar ligt je hart en waar word je gelukkig van? En hallo, er zijn ongetwijfeld zóveel dingen waar je goed in bent. In spreken, schrijven of misschien blink je uit in een bepaalde sport. Of wie weet bied jij als geen ander een luisterend oor of een schouder om op te huilen. Weet wie je bent en wat je waard bent, want dat is ongetwijfeld meer dan je nu voor ogen hebt. Als je jezelf op waarde schat is het makkelijker om jezelf open te stellen en om van jezelf te houden.

3. Denk aan de dingen die je hebt bereikt
Je hebt al veel bereikt in je leven en daar komt nog veel meer bij. Van kleine dingen als een presentatie die véél beter ging dan verwacht tot het in ontvangst mogen nemen van je diploma. Oh, en heb je een te gekke stageplek in de wacht gesleept? Dan verdien je toch zeker een schouderklopje!

van jezelf houden
4. Waardeer de kleine dingen in het leven
Wat helpt op dagen dat je er helemaal doorheen zit is om even niets te doen en na te denken over bepaalde dingen in het leven. Je weet wel, de kleine dingen in het leven die je beter laten voelen. Stoplichten die continu op groen staan, wind mee, je vriendje die bloemen voor je kocht… Maar waardeer ook de dingen aan jezelf. Dat je ondanks dat je geen zin had om te sporten je toch alles uit de les hebt gehaald en dat je ver voor de deadline al je opdracht hebt ingeleverd. Heb je toch mooi even geflikt.

5. Geniet van het moment
Zit je op de fiets? Kijk dan eens goed om je heen. Zie hoe mooi de lucht is. Of kijk naar de mooie bloemen die je om je heen ziet. Dit zijn van die momenten waarop je niet met je telefoon bezig bent en je bewuster kunt zijn van de dingen om je heen. Eet je een lekker ijsje? Geniet dan van het moment. Ben je met vriendinnen die je aan het lachen maken? Besef dan hoe gelukkig je bent.

6. Investeer in jezelf
Investeren in jezelf is één van de beste dingen die je kunt doen. Als je blij bent met jezelf om hoe je bent en hoe je eruitziet kom je zoveel verder. Investeren in jezelf hoeft overigens geen geld te kosten. Eigenlijk kost het vooral tijd! Wat dacht je bijvoorbeeld van een boek lezen die je van je moeder leent? Of een tijdschrift? Mediteren? Dat zijn dingen die ook nog eens niets kosten.

7. Leer nee zeggen
Het is lastig om een people pleaser te zijn. Het liefst zeg je overal ja op, maar daarmee snijd je jezelf in de vingers. Hé, het is absoluut een goede eigenschap om open te staan voor nieuwe ervaringen en ja te zeggen, maar soms even niet. Als je echt geen zin hebt om iets te doen, waarom zou je het dan doen? Door voor jezelf op te komen en nee te zeggen waardeer je jezelf meer, schat je jezelf goed op waarde en leer je uiteindelijk om meer van jezelf te houden. Want nee zeggen is óók een talent.

8. Focus op de positieve dingen
Ben jij het type het glas is half leeg? Dan zit dat waarschijnlijk in je en is er niet veel aan te veranderen. Waarschijnlijk zie je altijd beren op de weg, maar er is wel een manier om ermee om te gaan. Om iets positiever in het leven te staan. Want geloof ons, als jij met een positieve mindset door het leven gaat, dan voel je jezelf een stuk gelukkiger. Dus merk je dat je weer aan de negatieve dingen denkt in plaats van de positieve punten? Tik jezelf dan even op de vingers en maak het jezelf niet zwaarder. Voor ieder negatief ding moet je er eigenlijk twee postieve dingen tegenover zetten. 

9. Neem ‘s ochtends of ‘s avonds twee minuten voor jezelf
Gebruik deze tijd om te mediteren of om aan het einde van de dag na te gaan wat je allemaal gedaan en bereikt hebt die dag. Een goed cijfer gekregen? Of stond je in een pashokje en was je tevreden met wat je zag? Tijdens deze twee minuten mag je er nog even extra bij stilstaan.

10. Wees aardig voor anderen
Het klinkt heel cliché, maar door oprecht extra aardig te doen tegen anderen of iemand op straat een glimlach te schenken voel je jezelf echt een stuk beter. Je zit op een gegegeven moment een stuk beter in je vel als je dit volhoudt en het is ook een manier om iets meer om jezelf te geven. Dat aardig doen voor anderen is namelijk een manier om weer positiviteit van anderen terug te krijgen in je leven.

Lees ook:

Beeld: iStock

Must reads 👀