Lifestyle

Toffe opleiding: Milieukunde

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Rosanne met haar tofste opleiding ever: Milieukunde.

Hallo (toekomstige) studenten!

Wil jij graag je steentje bijdragen aan een betere duurzame wereld? Ervoor zorgen dat iedereen, mens en dier, in een schoner, groener en betere omgeving leeft? Dan ben je bij de HBO studie Milieukunde aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden aan het goede adres!

Ik wist van het begin af aan al dat ik iets wilde bereiken met mijn werk, iets nuttigs doen op een groene manier. Daarom wist ik dat ik naar het Van Hall Larenstein zou gaan, maar nog niet welke studie ik wilde volgen. Mijn interesse gaat van kleins af aan al naar de dieren, maar omdat ik me breder wilde oriënteren kwam ik uit bij de studie Milieukunde. 

Deze studie biedt je drie richtingen (majors) waarin je je kan specialiseren, namelijk:
♥ Toegepaste ecologie
♥ Water- en milieutechnologie
♥ Energie en klimaat

Leuke opleidingen
Momenteel zit ik in het eerste studiejaar. Je krijgt dan van alle majoren een impressie. Doordat je ook de majors krijgt die je minder kunnen liggen kan het lastig zijn. Maar met hulp van je lieve studiegenoten en de docenten die altijd voor je klaarstaan, is dit te doen. 

In het eerste jaar krijg je vakken als:
♥ Ecologie
♥ Bedrijfseconomie
♥ Chemie
♥ Hydrologie 
♥ Wiskunde
♥ Biologie
♥ Natuurkunde
♥ Watertechnologie
♥ Microbiologie

Naast de theoretische vakken heb je elke module een project. Met de projecten ga je het veld in. Dit kan zijn bij een bedrijf om te adviseren over (groene) energie, een veldbezoek of het laboratorium in. Met de theoretische vakken en de praktijk krijg je van alles wat mee. Het leukste vind ik de praktijkopdrachten. Dan zie je de theorie die is behandeld terug in het veld en ben je lekker (buiten) bezig. Met je grondboor in de hand bodemprofielen maken, determineren en proefjes doen.

Mijn keuze gaat naar de major ‘Toegepaste ecologie’, omdat ik ecologie en biologie erg interessant vind. De major ‘Energie en klimaat’ richt zich meer op de economische kant. En de laatste major ‘Water- en milieutechnologie’ gaat vooral om de exacte kant. Dus meer met chemie. 

Met de pakketten Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek word je meteen toegelaten. Met de andere twee pakketten, als je geen scheikunde hebt, kun je een zomercursus volgen van twee weken waarmee je alsnog kan worden toegelaten aan de opleiding. Met MBO niveau 4 word je ook toegelaten.

Ook richt deze studie zich op het buitenland. Met de drie stages die in jaar 2, 3 en 4 ingeroosterd zijn, zijn er genoeg mogelijkheden voor je open om die kansen te pakken en je te ontplooien in het buitenland! 

Dit jaar zitten we met ongeveer vijftig eerstejaars studenten, super gezellig! Dit is in vergelijking met andere HBO studies relatief weinig. Maar er is een tekort aan Milieukundigen omdat er tegenwoordig (gelukkig) meer gericht wordt op een duurzamere leefomgeving, dus we zijn hard nodig. Genoeg werk dus!

Ik hoop jullie zo goed genoeg te hebben ingelicht over deze studie en jullie heb overgehaald om het ook te gaan doen! Succes met de keuze.

Lees ook: 

Beeld: iStock