Real life

Girls Issues: Ik heb geen motivatie en discipline om te leren

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene lezeres die verliefd is op een jongen die haar niet kent. 

Hoi lieve Girlscene,

Ik heb jullie hulp nodig, want ik heb geen discipline, en dan vooral met school. Ik wil altijd goede cijfers halen en leer dan ook wel, maar ik stel het altijd uit tot de laatste dag. Dat leidt tot stress en frustratie. Als ik mijn boeken pak om te leren of huiswerk te maken, vind ik mezelf altijd weer iets anders doen na zo’n vijf tot tien minuten. Ik lees ook vaak in blogs om te leren hoe ik een planning maak, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee waar ik moet beginnen. Helemaal niet als er iedere dag weer iets nieuws opgegeven wordt.

Ik vind het zo vervelend dat ik niet gewoon aan een stuk door kan leren, omdat ik te vaak afgeleid word en dan alles uitstel. Ik mis discipline en ik wil heel graag motivatie en discipline krijgen, maar hoe? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Groetjes, J.

Lieve J,

Wat vervelend dat je er zoveel last van hebt. Heel veel scholieren hebben hetzelfde probleem en concentratie vinden is ook heel erg moeilijk. Het klinkt stom, maar een planning maken helpt echt! Het is wel de truc om je er vervolgens dan ook echt aan te houden.

Hier zijn wat tips hoe je een goede planning maakt:

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Als tweede is het goed om jezelf beloningen te geven. Dus heb jij een kwartier geleerd? Heel goed, dan mag je een ijsje/snoepje/broodje. Heb je een uur geleerd? Dan mag je een aflevering kijken van een serie op Netflix. Bijna niemand vindt leren leuk, daarom is het heel belangrijk om het leren zo leuk mogelijk te maken voor jezelf. Geen motivatie is een slap excuus, want uiteindelijk moet iedereen vroeg of laat aan de bak en heb je weinig keuze. Bedenk voor jezelf waarom het belangrijk is dat je leert én bedenk wat je na het leren gaat doen. Zo heb je een doel om naartoe te werken.

Als niets werkt, je geen concentratie hebt en snel afgeleid bent en je echt last kan je je eventueel laten testen op ADD of ADHD. Maar bedenk wel dat merendeel van de scholieren dezelfde stuggle kent en dat je voor jezelf de knop moet omzetten en gewoon moet bedenken dat als je hebt geleerd, je daarna weer vrijheid hebt.

Succes!

Liefs,
Girlscene

Heb jij ook een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl

Lees ook:

Beeld: iStock

Must reads 👀