Travel

Zo overleef jij een vakantie met je ouders

Bijna zomervakantie. Die vakantie waar jij zo lang op hebt gewacht gaat eindelijk plaatsvinden! Zon, zee, strand, slapen en allemaal nieuwe mensen ontmoeten, het is als een paradijs. Maar je ouders zitten minder dan een meter van je vandaan in hetzelfde huisje, hotelkamer, of tent! Jij wil desalniettemin een leuke vakantie met mensen van je leeftijd hebben. Hier zijn tips om het leuk te hebben met je ouders, maar ook om vrijheid te hebben. 

Controle
Zorg dat je zelf controle hebt over de plek van bestemming. Plant je moeder altijd jullie vakanties? Zorg dat jij mag meebeslissen over de locatie. Je wil natuurlijk dichtbij een stadje en er moet iets voor jongeren. Kijk goed naar reviews en mail zonodig het verblijf. 

Praat er van tevoren over
Het is slim om jullie verwachtingen van de vakantie op een rij te hebben. Check bij je ouders wat zij willen doen in de vakantie, vertel dan wat jij wil doen. Zoek ook dingen uit die jullie samen leuk vinden om te doen, zodat je weet waar je aan toe bent. Spreek af dat je twee of drie dagen voor jezelf wil hebben. 

Op het moment zelf rustig blijven
Als je ouders net op het moment dat je met je nieuwe vakantielover wil gaan zwemmen moeilijk doen, blijf dan rustig. Schreeuwen en boos worden heeft nog minder zin, en je jaagt er misschien je vakantieliefde mee weg. Probeer op het moment rustig je ouders te vertellen wat je plan is en vráág of je weg mag in plaats van het mee te delen. 

Lekker overdrijven
Als jullie dan afgesproken hebben om één dag om 5 uur op te staan voor een lange wandeling, probeer dan zo min mogelijk te klagen. Het is lang, je haar zit slecht, en je voeten doen pijn, maar je wint veel vertrouwen en sympathie als je zonder te zeuren de wandeling overleeft. Het is makkelijker om die avond te vragen of je nog even weg mag. 

Plan in 
Met je familie op het strand liggen en daarna uiteten gaan kan gezellig zijn, het is wat jij ervan maakt. Probeer zo open mogelijk te zijn en praat veel met hen. Jullie band wordt alleen maar sterker en jij en je zussen/broers kunnen na het eten over het strand wandelen. 

Doe research
Zoek zelf uit wat je leuk vindt om te doen. Houd jij van shoppen of een dagje op een boot chillen? Zorg dat je dit goed uitzoekt en vervolgens met je ouders bespreekt wat jij leuk vindt om te doen. Maak duidelijk dat jij dit graag doet. Ze hoeven niet mee maar zou wel leuk zijn. 

Trek je terug
Maak duidelijk dat je een puber bent en soms wat tijd voor jezelf moet hebben. Ze begrijpen het echt wel als jij op een rustige toon vertelt dat je het fijn vindt als ze in de auto of op de camping je af en toe gewoon even met rust laten.

Help mee
Probeer zoveel mogelijk uit jezelf dingen te doen, zoals je eigen troep opruimen, soms afwassen of met je zusje naar het zwembad gaan. Hoe meer je uit jezelf doet, hoe minder irritaties er zijn.

Blijf in het heden
Urenlange gesprekken voeren is leuk, maar blijf wel over het heden en de toekomst praten. Tijdens een ruzie oude koeien uit de sloot halen heeft totaal geen zin. Opgekropte ruzie kan je oplossen door lang met elkaar te praten, maar dan wel als jullie allebei rustig zijn en naar elkaar kunnen luisteren. 

Accepteer
Accepteer dat niet alles gaat volgens planinning, dat je soms ook een off-day hebt en dat je niet altijd weg kan of je kan afsluiten als jij dat wil. Probeer het los te laten, je bent immers op vakantie. 

Lees ook: 

Bron: Praktijkrood.nl, Huffingtonpost.com | Beeld: iStock