Beauty

Zo bescherm je je haar tegen zon, zee en zwembadwater

Op vakantie of tijdens een dagje zonnen smeren we ons goed in met zonnebrandcrème om niet te verbranden. We smeren onze benen, armen en buik in met crème, maar vergeten vaak onze haren. De zon kan namelijk niet alleen je huid beschadigen, maar ook je haar! Met deze tips bescherm je jouw haar in de zomer tegen zon, zee en zwembadwater.

Droom jij al weg bij het idee van een wit strand, zee en een cocktail in je hand? Heerlijk niets doen en lekker ontspannen… Maar let op: zonnestralen, zout en chloor zijn funest voor je haar. Zo maken UV-stralen je haar een stuk lichter. Ideaal voor wanneer je gaat voor natuurlijke highlights, maar zonde wanneer je net een bezoekje hebt gebracht aan de kapper. Daarnaast verwijdert chloor talg op je hoofdhuid en zorgt zout ervoor dat je haar droog wordt en gaat pluizen. Gelukkig kun je dit voorkomen door deze tips:

☼ Kies voor een accessoire om je hoofdhuid en lokken mee te beschermen. Bijvoorbeeld een leuke hoed of bandana die je om kunt knopen. Zo bescherm je jouw lokken tegen de zon.

☼ Draag tijdens het zwemmen je haren in een knot en probeer ze zo droog mogelijk te houden. Het chloor in het zwembad en het zout in de zee zijn namelijk helemaal niet goed voor je haren.

☼ Wil je toch je hoofd afkoelen; kies dan voor een koude douche. Vaak staan er naast het zwembad of de zee douches, deze kun je beter gebruiken dan het zwembad.

☼ Draag je je haar vast? Kies dan voor een elastiekje zonder metaal. Het metaal in het elastiekje kan ervoor zorgen dat je haar breekt. Helemaal in de zomer wanneer je haar extra gevoelig is.

☼ Smeer je hoofdhuid in met zonnebrandcrème om te voorkomen dat deze verband. Je kan er even vettige haren van krijgen, maar beter dat dan de hele vakantie velletjes in je haar vinden. Ieee!

☼ Kies voor een shampoo die beschermt tegen zonnestralen. Let op: Dit alleen is niet voldoende. Gebruik deze tip daarom altijd in combinatie met de andere tips.

☼ Vermijd je stijltang, krultang en föhn zoveel mogelijk en kies ervoor om je haar natuurlijk te houden. Wil je het toch graag stylen? Gebruik dan altijd een bescherming voordat je aan de slag gaat. 

☼ Let op producten met alcohol. Ook deze drogen je haren uit.

☼ Conditioner zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, op deze manier kunnen zout en chloor minder goed in je haar trekken. Gebruik dus tijdens het wassen van je haar ook altijd een conditioner. 

☼ Ook van invloed op de conditie van je haar is je eetpatroon. Drink daarom voldoende water (2,5 liter per dag) en eet genoeg mineralen (vis, vlees, groente) en vitaminen (fruit).

☼ Toch even kopje onder in het zwembad? Spoel je haar dan voordat je het zwembad in gaat met wat water. In Nederland kan dit gewoon met kraanwater, maar in andere landen is het verstandiger om water uit een flesje te gebruiken. Dit is ‘schoon’ water en zorgt ervoor dat andere stoffen (chloor, zout) minder snel in je haren terecht komen. Spoel na het zwemmen weet met water om eventuele restjes zout of chloor te verwijderen.  

Lees ook:

Bron: instyle.com, caringeveryday.co | Beeld: iStock