Lifestyle

Girls Issues: Mijn vriendinnen hebben foute vrienden

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene-lezeres waarvan haar vriendinnen met foute mensen omgaan. 

Hai girlscene!

Ik ben 12 jaar en ik ga naar de middelbare school. Ik heb drie vriendinnen alleen ik weet niet hoe ik ze moet helpen.

Ik ken mijn beste vriendin al mijn hele leven. Maar sinds kort gaat ze om met een groep jongens met wie ze volgend jaar in de klas komt. Het zijn de ‘vervelende kinderen’ die andere mensen pesten. Het punt is: ze heeft het slecht thuis en ik wil haar helpen, maar dat gaat helaas niet makkelijk.

Ze trekt veel op met die mensen en ik weet dat er een paar foute jongens bij zitten. En omdat ze geen waarschuwingen en preken krijgt weet ze dus ook niet wat goed en fout is. Laatst was er een weddenschap: zoen met elkaar. En raad eens wie die jongen is met wie ze moest zoenen? Het vriendje van mijn andere beste vriendin. Hoe moet ik dat nou aan haar vertellen?! Of gewoon niet? 

Die andere beste vriendin van mij komt ook bij haar in de klas en zij is erg verlegen. De laatste tijd is mijn beste vriendin elke dag in het winkelcentrum. Ik ben bang dat mijn drie beste vriendinnen met die foute mensen omgaan en ik wil niet dat ik mijn vriendinnen daar langzaam onder zie lijden, want ik weet dat de mensen waar ze mee omgaan niet te vertrouwen zijn en waarschijnlijk ook aan drugs en alchohol doen.

Mijn vriendinnen betekenen heel veel voor me, en ik wil ze niet kwijt raken. Ik voel me erg rot en ik weet niet wat ik moet doen.

Kus, Anoniem

Lieve Anoniem,

Dit klinkt als een groot probleem wat niet zomaar is op te lossen. Je vriendinnen ken je al heel lang, maar jullie kunnen natuurlijk uit elkaar groeien. Als je dat niet wil, moet je gewoon blijven communiceren met elkaar. 

Praat met alle drie apart en vertel ze eerlijk waar je mee zit. Wat ook kan helpen is dat je alles opschrijft in een brief. Je kan daardoor je gedachtes van je afschrijven en ze daarmee vertellen wat je in het echt misschien moeilijk vindt om te zeggen. Deze brief kan je dan sturen en hebben zij ook weer de tijd om na te denken over wat ze terug willen zeggen. 

Naar de middelbare school gaan is spannend en je verandert veel, ook je vriendinnen veranderen. Maar jij kan je vriendinnen niet veranderen. Dus je kan ze vertellen waar je mee zit, maar je kan ze niks verbieden. Dus als zij dingen doen (alcohol/drugs) waar jij niet achterstaat is het enige wat je kan doen, het zelf niet doen. En ze vertellen dat jij bezorgd bent. Wat zij met je advies doen is aan hen. 

Succes! 

Liefs, Girlscene

Lees ook: 

Beeld: iStock