News

Waarschuwing: zelfmoordspel op social media zorgt nu zelfs in België voor slachtoffers

We hopen dat je nog nooit van de Blue Whale Challenge hebt gehoord. Echt. Tegelijkertijd vertellen we je er liever ook niets over, maar we moeten je als lezer toch even waarschuwen. Dit ‘spel’ zet mensen wereldwijd aan tot zelfmoord en zelfs bij onze Zuiderburen zouden er al slachtoffers zijn gevallen. Om dat in Nederland te voorkomen is het verstandig om het volgende te lezen.

Wat is de Blue Whale Challenge? Volgens HLN dook het fenomeen twee jaar geleden op in Rusland. Eerst werd gedacht dat het onzin was, maar de challenge bleek echt. Als je besluit om mee te doen aan de Blue Whale Challenge voer je vijftig dagen lang vijftig opdrachten uit. De eerste opdracht is meteen heftig (en verklaart de naam van de challenge): je moet een walvis op je arm of been kerven, schrijft Axed. Om het spel af te ronden is het de bedoeling dat je op de 50ste dag jezelf van het leven beroofd. Knettergek en hartstikke gevaarlijk, dus. En daarom is het belangrijk dat je oplet dat niemand in je omgeving hieraan meedoet.

In België zijn tot nu toe 18 (!) dossiers bekend van mensen die meedoen aan de challenge. Er wordt geschreven dat er ‘geen weg terug is’ als je meedoet, maar tot zelfdoding is het in België voor zover bekend nog niet gekomen. Wel zijn er mensen die zichzelf verminkt hebben en hierbij zou het gaan om ‘zwakkere personen of mensen die zich niet goed voelen’. De mensen die aan de challenge meedoen sporen elkaar aan om steeds verder te gaan, en dat lijkt nu juist zo gevaarlijk te zijn.

Hoor je iemand hierover praten, weet je dat iemand aan het spel begonnen is of zit je zelf in de problemen? Schakel dan hulp in of kijk op 113.nl.

Lees ook:

Beeld: Pixabay