Beauty

S.O.S.: Eerste hulp bij vet haar

Sommige meiden kunnen een week zonder hun haar te hoeven wassen. Anderen zitten met hun handen in het haar (letterlijk) en springen elke dag onder de douche om vet haar te voorkomen. Vet haar is vooral erg irritant en kan je onzeker maken. Gelukkig hebben wij negen tips die zorgen dat je haar er niet langer vet uitziet.

Vet haar is iets waar je wel of geen last van hebt. Sommige mensen hebben het van nature en bij andere komt het door overmatig wassen of het gebruik van stylingproducten. Vet haar ontstaat in de talgklieren op onze hoofdhuid. Deze klieren produceren talg om de huid gezond te houden en te beschermen tegen infecties en bacteriën. Wanneer de klieren meer talg dan normaal produceren krijg je een vette hoofdhuid en dus vet haar. Je kunt dit niet altijd voorkomen, het heeft namelijk ook voor een deel te maken met je hormonen. Toch zijn er wel een heleboel tips die je helpen vet haar tegen te gaan en je haar een stuk schoner doen laten ogen.

Tip 1: Stop met het halen van je handen door je haar. Op deze manier zorg je namelijk voor wrijving in het haar. Dit maakt het haar vet. Daarnaast verspreid je met je handen de olie van je hoofdhuid over de rest van je haar en oogt al je haar vetter dan dat het is.

Tip 2: Let ook op met overmatig borstelen van je haar. Dit werkt namelijk hetzelfde als bij je handen. Naast dat je het vet verspreidt geef je de hoofdhuid ook een kleine massage wat zorgt dat er extra talg wordt aangemaakt.

Tip 3: Makkelijker gezegd dan gedaan; maar was je haar minder. We snappen dat het even wennen is en je zal voor de eerste paar dagen je vette haar moeten omarmen. Bij het wassen van je haar verwijder je de talg op je hoofdhuid. Na je wasbeurt moet je hoofdhuid extra talg aanmaken omdat alles weg is. Resultaat: veel talg en vet haar. Probeer daarom je wasbeurten af te bouwen. Twee tot drie keer per week wassen is genoeg.

Tip 4: Last van vet haar direct wanneer je je haar gewassen hebt? Dan kan het zijn dat je je shampoo en/of conditioner niet goed hebt uitgespoeld. De restjes blijven dan in het haar en zorgen dat je haar vet en niet schoon oogt. Tip: Breng altijd alleen conditioner aan op de puntjes van je haar. Deze haren zijn het oudst en hebben extra verzorging nodig. De rest van je haar, vooral je hoofdhuid, kun je overslaan. Tip 5: Een lekkere warm douche is ontzettend fijn, maar niet voor je haar. Kies liever voor een korte en koudere douche om de talgproductie te verminderen. Heet water stimuleert namelijk juist de talgproductie.

Tip 6: Ben jij verslaafd aan hoofdmassages en vind je het heerlijk wanneer jouw lover je over je hoofd aait? Stop hiermee als je van je vette haar af wilt. Een hoofdmassage stimuleert namelijk de doorbloeding op de hoofdhuid. Een goede doorbloeding zorgt weer dat er extra talg wordt aangemaakt. Let ook even op bij het aanbrengen van je shampoo, dit is ook een vorm van masseren!

Tip 7: Misschien iets waar je niet direct bij stilstaat, maar ook je kussen kan zorgen voor vette lokken. Elke nacht ligt je hoofd (en dus je haar) op je kussen en verspreiden de oliën uit je haar zich op je kussen. Wanneer je de volgende avond met net gewassen haar gaat slapen komt je frisse haar in aanraking met de vieze, oude olie uit je haar. Ieuww! Draag daarom altijd je haar ’s nachts vast om dit te voorkomen.

Tip 8: Slechte voeding kan ook de oorzaak zijn van vettig haar. Het is vooral belangrijk om genoeg te drinken en gehydrateerd blijven. Wanneer je genoeg gehydrateerd bent hoeft je lichaam namelijk geen extra talg aan te maken.

Tip 9: Lijkt niets te werken? Dan is er altijd nog droogshampoo om je vette haar te verbergen. Geen droogshampoo? Gebruik dan een zakdoekje of stuk wc-papier en dep deze op je hoofdhuid. Zo verwijder je extra talg en zal je haar er schoner uitzien. Niet het meest glamorous, maar het werkt wel. 😉

Lees ook:

Beeld: Pixabay | Bron: Bussle.com, Beautyandtips.com