Lifestyle

Help, het lukt niet: zo motiveer je jezelf om tóch door te gaan

Het leven gaat niet altijd zoals jij dat wilt. Je had misschien wel een heel ander beeld voor ogen dan hoe het loopt. Misschien heb jij wel heel hard geknokt voor een bepaalde prijs, maar gaat iemand anders er met de winst vandoor. Of misschien zak je voor een tentamen waar je best wel goed voor geleerd had. Wat het ook is, soms gaan dingen niet zoals gehoopt, maar hoe ga je hiermee om?

Wanneer iets anders loopt dan jij graag wilde, heb je twee keuzes: je kan opgeven, maar het kan je ook een positieve boost geven om er harder voor te werken of iets anders wel te behalen. Het leven geeft je keuzes, altijd. Je kunt niet altijd kiezen wat er in je leven gebeurt en wat je overkomt, maar je kan wel voor jezelf bepalen hoe je hiermee omgaat en hoe je reageert op een tegenslag.

Het is gemakkelijk om bij een tegenslag op te geven. Het is bijna te makkelijk. Je overtuigt jezelf van het feit dat het toch niet was wat je echt graag wilde. Iets anders zal je veel gelukkiger maken en er komt iets veel beters. En misschien geef jij jezelf of iemand anders wel de schuld waarom het niet gelukt is. Maar waar is dit voor nodig? Je hoeft niemand de schuld te geven, eveneens jezelf.

ga voor je doelen
Bij tegenslag staat de tijd misschien even stil, maar voor ieder ander gaat alles door. Blijf daarom niet te lang stilstaan bij iets negatiefs. Het is de kunst om het om te draaien naar iets positiefs. Jij bent de enige die de situatie kan veranderen waarin jij je begeeft. Anderen kunnen je helpen motiveren, maar jij bent degene die het uiteindelijk moet doen. Zet je schouders eronder en ga voor de doelen die je wilt bereiken.

Als je iets echt graag wilt dan lukt het je ook. Het kost misschien veel moeite en tijd, maar het zal je uiteindelijk lukken. Kijk naar dingen die je moeilijk vindt en werk extra hard aan deze dingen. Misschien gaan alle vakken op school je prima af, maar wil Engels maar niet lukken. Zet een extra tandje bij en blijf oefenen. Maak afspraken met jezelf door bijvoorbeeld elke avond een uurtje woordjes te leren en dit een half jaar lang of misschien wel langer. Het maakt niet uit hoe je het doet en in welk tijdsbestek, maar hou het doel voor ogen waar jij naartoe wilt werken.

Ook helpt het om je doelen op papier te schrijven. Plak het papiertje vervolgens op een plek waar je vaak langskomt, zoals je slaapkamerdeur. Elke keer wanneer jij je slaapkamer uitloopt word je weer herinnerd aan je doelen. Het stimuleert je en houdt je gefocust op wat je wilt bereiken.

Je kunt opgeven, maar waarschijnlijk krijg je hier spijt van. Geef daarom niet op en ga voor het doel dat jij voor ogen hebt! Wanneer het je vervolgens is gelukt voel jij je super goed en ben meer dan trots op jezelf! Opgeven kan altijd nog…

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: Thought Catalog, Buzzfeed.com