Food

Koffie drinken? Je leert het met deze 6 tips

De één kan niet beginnen aan haar dag zonder een flinke kop koffie. De ander trekt een vies gezicht bij de gedachte aan een bakkie pleur. Koffie is een onderdeel van de Nederlandse cultuur en je wordt dan ook vaak raar aangekeken als je zegt dat je geen koffie drinkt. Toch is koffie iets wat je kunt leren drinken en niet iets wat je wel of niet lust. Wil jij koffie leren drinken? Probeer dan de volgende tips…

Begin jij de dag met een kopje koffie? Of kies je toch liever voor thee? In Nederland is het heel normaal om flink wat bakjes koffie weg te drinken op een dag. Het is een onderdeel geworden voor de werkcultuur en het sociale leven.

Toch zijn er een heleboel mensen die koffie niet kunnen waarderen. Het is vooral vaak de bittere smaak die koffie heeft die mensen niet lekker vinden. Fun fact: de bittere smaak van koffie wordt niet veroorzaakt door de cafeïne die in koffie (en thee) zit, maar door de antioxidanten die in de koffie zitten. Toch is koffie niet iets wat je direct wel of niet lust.

Het kan zijn dat je koffie écht niet lekker vindt, maar over het algemeen moet je iets zo’n vijftien keer proeven om te kunnen zeggen of je iets wel of niet lust. De kans is dus groot dat je koffie nog geen kans hebt gegeven.

We snappen dat de stap van geen koffie drinken naar espresso best groot is. Daarom hebben wij een aantal tips om te beginnen met het drinken van koffie.

⓵ Begin met te wennen aan de smaak van koffie. Dit hoeft niet direct door echte koffie te drinken, maar kies voor producten met een koffiesmaak. Denk aan ijsjes, toetjes, koekjes of andere producten met een koffiesmaak. Zo wen je langzaam aan de smaak.

⓶ Bestel niet direct een zwarte koffie, maar kies eerst voor bijvoorbeeld een latte, macchiato of cappuccino. Deze koffies worden gemaakt met veel melk en zijn daarom een stuk sneller te drinken door de milde koffiesmaak.

⓷ Vind je de smaak toch nog iets te heftig? Kies er dan voor om suiker of melk toe te voegen aan je koffie. Je kan je koffie ook extra smaak geven met cacao, nootmuskaat of vanille. Het zoete heft het bittere op.

⓸ Zoek naar jouw smaak, niet elke koffie smaakt namelijk hetzelfde. Er zijn een heleboel verschillende soorten en smaken op de markt. Niet alleen de koffiebonen zelf geven de koffie een andere smaak, ook de manier van bereiden zorgt voor een verschillende smaak. Probeer daarom zoveel mogelijk onderzoek te doen en erachter te komen wat jij het lekkerste vindt. Tip: doe een barista of koffieworkshop. Op deze manier leer je snel veel van koffie en kun je een heleboel verschillende soorten proberen.

⓹ Koffie buitenshuis is vaak vele malen lekkerder dan thuis. Nu snappen we dat je niet direct op het terras je Fanta omruilt voor een kopje koffie, maar vraag eens of je een slokje mag proeven van je vriendin/moeder/vriend wanneer zij koffie bestellen.

⓺ Ben je nog steeds niet helemaal gewend aan de smaak van koffie? Probeer dan eens koffie in combinatie met iets zoets zoals chocolade of een koekje. Sommige smaken worden door combinaties namelijk heel anders. Zo kan het best zijn dat in combinatie met chocolade de koffie heel anders smaakt. Win-win situatie.

Must reads 👀