News

HvA-studenten creëren nep-Instagram-account en verzamelen 10.000 volgers

Een Amsterdams meisje dat haar leven deelt op Instagram en meer dan 10.000 volgers heeft, dat moét wel een heel tof meisje zijn. Schijn bedriegt, dat bewijst het experiment van een groep HvA-studenten. Zij creëerden influencer Nykkie van Zessen met waanzinnig veel volgers. Maar er is een catch: Nykkie bestaat helemaal niet. 

Nep-account
Op het eerste gezicht lijkt er niets geks aan het Instagram-account van Nykkie. Ze kleedt zich volgens de laatste trends, komt bij alle hippe Amsterdamse plekken en weet hoe ze moet poseren. Alle ingrediënten voor een succesvolle influencer.  Maar Nykkie is een fictief persoon, bedacht door de HvA-studenten. In werkelijkheid staat de 21-jarige Anne Rieter op de foto. Voor een schoolopdracht zetten zij een nep-account op om in twaalf weken zo veel mogelijk volgers te verzamelen.

Prestatiedruk
‘We wilden laten zien dat veel wat je online ziet niet echt is en de werkelijkheid vaak mooier maakt,’ vertelt Myra Bax (20), een van de zes studenten. ‘De opdracht is het bedenken van een crossmediaal concept dat de wereld een stukje beter maakt. Wij wilden iets doen aan de prestatiedruk onder jongeren.’

Fake it until you make it
Binnen 12 weken verzamelden zij meer dan 10.000 volgers. Daar ging behoorlijk wat werk in zitten. Zo reisden ze met een koffer kleding door Amsterdam om Nykkie bij zoveel mogelijk hotspots op de foto te zetten. Tussendoor moest ze omkleden, want elke keer in dezelfde outfit op de foto kan natuurlijk niet. Ze faketen dat Nykkie in Kopenhagen was door kiekjes van een mede-student te plaatsen. Om zoveel mogelijk volgers te verzamelen, gebruikten ze apps en spendeerden ze uren per dag op Instagram.

Onthulling
Toen de 10.000ste volger werd aangetikt, was het experiment geslaagd en was het tijd voor de onthulling en tegelijkertijd de première van hun documentaire Now you know: achter de filters. In de documentaire laten de studenten precies zien hoe ze de schijnwereld hebben gecreëerd. 

Lees ook: 

Beeld: iStock | Bron: Folia.nl