Lifestyle

Wist jij deze dingen al over Koningsdag?

Koningsdag, één van de populairste feestjes van Nederland dat massaal wordt gevierd. Net als tijdens het EK en WK is er een gevoel van samenhorigheid onder de mensen. De straten kleuren oranje, de grachten worden bedolven onder de boten en door heel Nederland zijn leuke activiteiten gepland. Hoe we een feestje moeten bouwen weten we wel, maar weet jij deze dingen ook over Koningsdag?

♥ Van Koninginnedag tot Koningsdag
Voordat Willem-Alexander de troon betrad heette Koningsdag Koninginnedag. Dat weten we natuurlijk allemaal, want hoe raar klonk Koningsdag in het begin? Vreemd toch?! Koninginnedag werd jaarlijks gevierd op 30 april, je zou dus denken dit is de verjaardag van onze toenmalige koningin Beatrix is, maar niks is minder waar. De verjaardag van prinses Beatrix is namelijk op 31 januari, maar dan is het weer natuurlijk somber en koud. Niet echt een datum om een feestje in de open lucht te geven. Maar wie was er dan wel op 30 april jarig? Het was Juliana, de moeder van Beatrix en ter ere van haar besloot Beatrix Koninginnedag op 30 april te blijven vieren.

♥ Wist je dat we voor Koninginnedag en Koningsdag Prinsessendag vierden?


♥ Ben jij helemaal in je nopjes wanneer de muziek door de straten galmt en je tussen de dansende mensen begeeft? Is voor jou Koningsdag zelf niet genoeg en wil je meer? Gelukkig is er voor deze partybeesten ook de Koningsnacht. In deze nacht zijn veel clubs en barretjes open en zijn er op veel plekken door het land pleinen omgetoverd tot feestterreinen. Een goede conditie heb je dus wel nodig.

♥ Wist je dat jaarlijks dik 20% van alle Nederlanders op een vrijmarkt staat?

♥ Wist je dat jaarlijks zo’n 250.000 mensen per trein naar Amsterdam komen op Koningsdag?

♥ In de meeste steden staan de straten tijdens Koningsdag bomvol met eetkraampjes die allerlei lekkernijen hebben. Ook vliegen de Oer-Hollandse (oranje) tompoucen op deze dag als warme broodjes over de toonbank. De verkoop van dit heerlijke gebakje neemt op Koningsdag toe met maar liefst 600% in vergelijking met welke dag dan ook.  

View post on Instagram
 

♥ Wist je dat tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen nog steeds (stiekem) Koninginnedag vierden, ondanks het door de Duitse bezetters verboden werd?

♥ Wist je dat wanneer Koningsdag op een zondag valt het een dag eerder wordt gevierd? De eerst volgende keer dat dit voorkomt is in 2025.

♥ In veel steden zijn allerlei vrijmarkten te bezoeken op Koningsdag. Zo ook in Amsterdam, waar een gemiddelde straatverkoper zo’n €90,- verdient aan het verkopen van spulletjes. Het is dus zeker de moeite waard om al die oude troep uit je kamer te trekken en op een vrijmarkt te gaan staan met Koningsdag.

♥ In 2001 trokken dronken feestvierder aan de noodrem in de trein richting Amsterdam, waardoor het hele treinverkeer werd ontregeld.

♥ Wist je dat alleen al in Amsterdam 135.950 kaartjes verkrijgbaar zijn voor grote Koningsdag dancefestivals?

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron, bron