Lifestyle

Kissing alert: 10 verrassende weetjes over zoenen die nieuw voor je zijn

Bisous! Niets zo fijn als een lekkere zoen met iemand die je heel leuk vindt. Maar hoe is het eigenlijk met je kennis gesteld? Of laten we zo zeggen: hoeveel weet jij eigenlijk over het fenomeen zoenen? Girlscene zet in dit artikel tien verrassende weetjes voor je onder elkaar. Iets nieuws leren was nog nooit zo interessant.

1. Je gebruikt 146 spieren tijdens het zoenen
Zo’n french kiss vraagt niet alleen om behendigheid van de tong, maar van al je spieren! Wist je al dat je 146 (!) spieren gebruikt tijdens een potje zoenen? Dat is nogal wat. Je gebruikt al 34 spieren in je gezicht en verder heb je de rest van het lichaam nodig. Over een goede (gezicht) work-out gesproken.

2. Als je iemand voor het eerst zoent, wil je meer
Het schijnt zo te zijn dat je er geen genoeg van krijgt als je iemand zoent. Hoe zit dat? Door een dopamine-piek hunker je letterlijk naar meer. Het is dus niet voor niets dat je het liefst nog even verder zoent. 

3. De meeste mensen kantelen hun hoofd naar rechts
Zijn mond komt steeds dichter bij jouw mond en voordat jullie lippen elkaar raken moet je nog één ding doen: je hoofd kantelen. Dit gaat automatisch en de meeste mensen hebben zo hun voorkeur naar welke kant ze hun hoofd buigen. Maar liefst tweederde kiest er namelijk (onbewust) voor om naar rechts te gaan.


4. Van zoenen kun je je beroep maken

En nee, dat bedoelen we niet op een porno-manier. Het onderwerp zoenen kun je daadwerkelijk ‘studeren’ en het heet filematologie. Wetenschappers noemen zichzelf in dat geval filematologen of ‘osculologist’. Over dingen die leuk staan op je cv gesproken…

5. Door zoenen kom je erachter of iemand een goede match is
Twijfel je of je moet zoenen met de persoon waarmee je op date bent omdat je niet helemaal zeker bent van de match? No worries, dankzij zoenen kom je erachter. Speeksel uitwisselen (ja, letterlijk) is één manier om dat te weten te komen. Hoe dat precies in elkaar steekt blijft de vraag, maar een grappig weetje is het in ieder geval wel.

6. Je pupillen worden groter
Grote kans dat de ander jouw kijkers niet ziet tijdens het zoenen omdat je je ogen dicht hebt, maar interessant is het wel. Je pupillen worden schijnbaar groter tijdens het zoenen. Het ziet er vast een beetje gek uit, dus des te meer redenen hebben we om onze ogen lekker gesloten te houden.

7. De gemiddelde persoon zoent in totaal twee weken in zijn of haar leven
Van een kus op de mond tot een passionele zoensessie: de tijd die je besteedt aan het zoenen verschilt natuurlijk heel erg. Nu beweren experts dat de gemiddelde persoon meer dan 20.000 minuten van zijn of haar leven aan zoenen spendeert, wat gelijk staat aan twee weken. 

8. De zoenspier heet musculus orbicularis oris
Waarschijnlijk heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar de spier die je in het bijzonder gebruikt om een potje te zoenen heeft ook een naam. Namelijk musculus orbicularis oris. Of in gewoon Nederlands: de mondkringspier. Die gebruik je overigens niet alleen als je iemand een kus op de mond geeft, maar ook als je een duckface trekt voor een selfie.

9. Met zoenen verbrand je een paar calorieën per minuut
Zoenen is niet bepaald een high intensity work-out te noemen, maar je verbrandt er toch enkele calorieën per minuut mee. Als je de sportschool een dagje overslaat heb je in ieder geval iets gevonden waarmee je het kunt compenseren…

10. Zoenen heeft verschillende gezondheidsvoordelen
Een beter immuunsysteem, pijnverlichting, gaatjes voorkomen… Zomaar een paar gezondheidsvoordelen door enkel te zoenen! Wie had gedacht dat speeksel uitwisselen nog gezond kan zijn ook?

Lees ook:

Bron en bron
Beeld: iStock

Shop hier de mooiste rode lipsticks